Novosti

Kronika

Eнeргeтски сe oбнoвили

Зaвршeн зajeднички прojeкт Хрвaтскe, БиХ и Црнe Гoрe пoд нaзивoм "Рaзвoj eнeргeтски учинкoвитих мрeжa грaдoвa и oпћинa у прeкoгрaничнoм пoдручjу": Згрaдa Oпћинe Kрњaк je eнeргeтски нeoвиснa пa имa бeсплaтнo гриjaњe, хлaђeњe и струjу

Large krnjak cime%c5%a1a  2 %c4%86irilica

Po informacije o energetskoj obnovi – Općina Krnjak (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Sastankom u Krnjaku završen je prekogranični projekt između Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore pod nazivom "Razvoj energetski učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području". Nosilac projekta bila je Općina Krnjak, a partneri Općine Velika Kladuša, Hrvatska Kostajnica i Podgorica. Svi sudionici su radili na poboljšanju energetske efikasnosti.

- Općina Krnjak je uredila prostor potkrovlja općinske zgrade. Tu su dvorana za sastanke i energetski info ured u kojem će se svima zainteresiranima davati informacije vezane uz energetsku efikasnost i za obnovljive izvore energije. Ured će zainteresiranima davati informacije kako da poboljšaju energetsku efikasnost svojih objekata - pojasnio je dožupan Dejan Mihajlović. Projekt je započeo 2019. i potrajao je 32 mjeseca. Dožupan kaže da su obnovljivi izvori neophodni i da je budućnost u njima. Tada se nije moglo mogli ni naslutiti koliko će cijena energenata porasti.

- Osim uređenja prostora, na općinskoj zgradi postavili fotonaponsku elektranu snage 20 kW i zamijenili smo peć za centralno grijanje na lož ulje s peći koja radi na pelet. Dodali smo dizalicu topline koja radi na struju što ju proizvodi fotonaponska elektrana na krovu zgrade. Za energetsku neutralnost ovo je vrlo bitan projekt - ističe dožupan Mihajlović.

- Projekt je pokazao da jedna mala općina kakva je Općina Krnjak može uspješno da provede projekt vrijednosti preko milion eura, unatoč korona krizi i enormnom rastu cijena. Ovo je odlična referenca za neke buduće projekte - kaže dožupan. Pojašnjava da će stanovnici u Info uredu dobiti informacije kakve vrste energetskih ovojnica postoje i kako doći do fotonaponskih panela. Novi konkurs za nabavku panela i dizalica topline u obiteljskim kućama bit će raspisan 15. novembra.

Na području od posebne državne skrbi fotonaponska elektrana na krovu bi za zakupljenih 10 kW energije kod HEP-a, koštala oko 100.000 kuna. Fond bi refundirao 80 posto, a preostalih 20.000 kuna koje bi vlasnik dao, isplatili bi mu se za godinu-dvije jer ne bi plaćao struju. Vijek trajanja takvih elektrana je oko 25 godina, a tada im snaga pada za oko 20 posto pa bi ih za toliko trebalo nadograditi i onda opet skoro četvrt vijeka imati besplatnu struju. Tako će zgrada Općine Krnjak biti energetski neovisna pa će imati besplatno grijanje, hlađenje i struju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više