Novosti

Politika

Episkopi i biskupi zajedno protiv nacionalnih podjela i mržnje

Međusobnim optuživanjem i manipuliranjem povijesnom istinom ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti, istaknuto je nakon današnjeg sastanka u Požegi

R6918250z1si6rbx7iyayxgf9c8

Nijedna strategija usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili crkve ne može biti uspješna, zajednički je zaključak (foto HBK)

Nakon zajedničkog sastanka, koji je u četvrtak održan u Biskupskom domu u Požegi, episkopi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije, dali su zajedničku izjavu u kojoj ističu da međusobnim optuživanjem i manipuliranjem povijesnom istinom ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Također su se zauzeli za to da se znanstveno istraži i argumentirano utvrdi istina o stradanju za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kao i rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

Episkopi i biskupi posvjedočili su zajedničku vjeru u istoga Gospodina Isusa Krista koji sebe dade za nas, izrazili su poštovanje jedni prema drugima, podijelili radosti i nade, poteškoće i probleme, kao i izrazili uvjerenje kako ni jedna strategija usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili crkve ne može biti uspješna, jer nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku i njegovom pobjedom nad zlom i smrću.

'Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske tijekom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom. Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se da se znanstveno istraži i argumentirano utvrdi istina o stradanju za vrijeme II. svjetskog rata i u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve', istaknuli su.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti, te svjedočimo da sve zlo i nepravde nanesene prema njima 'nadmoćno pobjeđujemo u Onome koji nas uzljubi', poručili su istaknuvši da je polazište njihovog pastirskog djelovanja u hrvatskom društvu čvrsto uvjerenje da nas je Bog 'pomirio po Kristu i povjerio nam službu pomirenja'.

Pozvali su da svojim praštanjem svi budu veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo, te bez osvetničkih misli i osjećaja mržnje u čistom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, liječimo ranjene duše, promičemo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima i na taj način evanđeoskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čovjeka, zaključili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Izjavu potpisuju mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop gornjo-karlovački Gerasim, episkop slavonski Jovan, episkop dalmatinski Nikodim i episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim, a uz domaćina požeškog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Antuna Škvorčevića, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić.

Episkopi i biskupi našli su se pred početak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, a prema izvještaju HBK-a, odmah na početku susreta biskup Škorčević izrazio je dobrodošlicu, istaknuvši uvjerenje da je ovaj skup susret, jer se na njemu ostvaruje raspoloženje koje sv. Pavao preporuča Kološanima pozivajući ih na dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, podnošenje i praštanje.

U razgovoru su obrazložili važnost susreta u službi promicanju otvorenosti, povjerenja, dobrohotnosti, razumijevanja i uklanjanja predrasuda. Istaknuli su da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko vlastitih, što razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i udaljuje jedne od drugih.

Zauzeli su se za evanđeoska polazišta i zajedničke nastupe u javnosti kako bi ohrabrili vjernike da promiču zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti.

Na susretu je vladalo, kažu, bratsko ozračje, ispunjeno srdačnošću i međusobnim povjerenjem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više