Novosti

Kronika

Erdut nema kanalizaciju

Preduzeće ‘Čvorkovac - vodne usluge’ iz Dalja obeležilo važan datum: Na Svetski dan voda upozoreno je na velik problem ove opštine za istoku Hrvatske

Pod sloganom ‘Otpadne vode preradi - osmeh Zemlje zaradi’, preduzeće ‘Čvorkovac - vodne usluge’ iz Dalja, obeležilo je Svetski dan voda, 22. marta. Ovaj događaj prerasta u tradiciju budući da se obeležava već devetu godinu zaredom, a Čvorkovac je kao i ranije raspisao konkurs za polaznike dečjih vrtića, učenike osnovnih i srednje škole na području erdutske opštine.

- Svake godine primećujemo veliki entuzijazam dece koja se javljaju na raspisani konkurs. I ove godine su izradili zanimljive i maštovite radove kojima su pokazali koliko ozbiljno razmišljaju o toj temi - kaže direktorica ‘Čvorkovca’ Anđelka Tomašević, izrazivši zadovoljstvo što su mladi itekako osvešteni o potrebi čuvanja vode i prirode o čemu bi mogli naučiti i starije.

U programu obeležavanja Svetskog dana voda koji je upriličen u Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju učestvovali su polaznici Dečjeg vrtića ‘Mali princ’ iz Dalja i Bijelog Brda, učenici 2.a i 4.a razreda Osnovne škole u Dalju, sedmog razreda Osnovne škole Bijelo Brdo i članovi Eko-kutka bjelobrdske osnovne škole. Svi su osvojili i novčane nagrade iz fonda koji je i ove godine iznosio tri hiljade kuna.

- Pitkih voda na Zemlji je malo, nama je do njih stalo. Popravite vodokotliće i slavine. Preko milijardu ljudi širom sveta nema pristup pitkoj vodi. Voda nam daruje život, ali nam ga može i oduzeti, jer se čak 87 odsto bolesti prenosi putem zagađene vode - upozorili su Vuk, Filip, Sara, Teodor i Atina, učenici 2.a razreda Osnovne škole Dalj.

Oni malo stariji proučavali su proces pročišćavanja voda. Bilo je tu plakata, maketa, stihova, prezentacija. Problem zbrinjavanja otpadnih voda na području erdutske opštine nije rešen na adekvatan način, budući da ova opština još nema kanalizaciju već domaćinstva koriste sabirne jame.

- U budućnosti treba razmišljati o nekoj vrsti kanalizacijskog postupka na području opštine Erdut, ali treba voditi računa o razvodnosti naše mreže i činjenici da imamo preko 100 kilometara vodovodne mreže, te potrošnju od oko 350 hiljada kubika vode. Kada se to stavi u omere kanalizacijskog postupka, tada se vidi da pročišćivači ne bi imali šta raditi u tom smislu, tako da sa Hrvatskim vodama, Opštinom Erdut i stručnim kadrovima iz Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu osmišljavamo nešto novo, u pravcu bioloških pročišćivača ili tome slično, kako bi zadovoljili ne samo formu nego postigli i ono što želimo, a to je da sačuvamo našu Zemlju - kazala je direktorica Anđelka Tomašević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više