Novosti

Politika

Fahrudin Kladničanin: U Sandžaku je katastrofalno

Situacija u Sandžaku podseća na 1911., kada se Novi Pazar suočio sa epidemijom kolere. Na pojavu pandemije korona virusa gledalo sa podozrenjem, uz česte kvalifikacije da je ‘daleko od nas’ i ‘neće to ovde’ izbegavalo se poštovanje mera, kaže izvršni direktor Akademske inicijative Forum 10

72lvvqgufeyumn2oxeinf49reo8

Fahrudin Kladničanin (foto Medija centar Beograd)

Epidemiološka situacija u Sandžaku je izmakla kontroli. Kako je do toga došlo?

Situacija u Sandžaku je katastrofalna i podseća na 1911., kada se Novi Pazar suočio sa epidemijom kolere. U njemu se na pojavu pandemije korona virusa gledalo sa podozrenjem, uz česte kvalifikacije da je ‘daleko od nas’ i ‘neće to ovde’ izbegavalo se poštovanje mera. Kada je konačno korona svratila i u našu čaršiju, postali smo svesni da je to virus koji postoji, da se od njega oboleva i da od njega umiru ljudi. U vreme vanrednog stanja Novi Pazar je bio primer u poštovanju propisa, ali opustili smo se onog momenta kada je odlučeno da preko noći raskrstimo sa koronom i vratimo normalnom životu, odnosno sprovedemo izbore. U jeku vrlo ozbiljne epidemiološke situacije u Novom Pazaru glavne političke stranke organizovale su skupove. Situacija je izmakla kontroli i sada se suočavamo sa nesagledivim posledicama. Opština bolnica je pred kolapsom, preko 60 doktora i medicinskih radnika je zaraženo, nedostaje ljudskog kapaciteta da odgovori potrebama građana i pruži im medicinsku pomoć. Već danima kruže snimci koji podsećaju na italijanski i španski scenario. Niko ne spori da je država pružila pomoć Opštoj bolnici, ali bolnica se suočila sa izazovom koji nije mogla da reši. Danima imamo dezinformacije i nedostatak zvaničnih podataka o broju mrtvih i zaraženih i o realnom stanju u Opštoj bolnici.

I sami ste pozitivni na virus – kako je do toga došlo?

Kao deklarisani hipohondar maksimalno sam vodio računa o zaštiti i ne mogu reći da sam bio opušten i u periodu kada je ukinuto vanredno stanje. Kao neko ko radi u organizaciji civilnog društva, moja radna obaveza je bila da pratim političko-društvenu situaciju u zajednici i mislim da sam imao kontakte sa osobama koje su bile pozitivne, a da ni one to nisu znale. Iskustvo mi govori da je neophodno reagovati onog momenta kada se pojave prvi simptomi jer, kako je rekla naša epidemiološkinja Ana Gligić, virus je najperfidniji oblik postojanja i to moramo da imamo na umu.

Stiče se utisak da se u Beogradu ne uzrujavaju previše zbog situacije u Sandžaku. Građani se samoorganizuju i prikupljaju pomoć, a ni predsednika nigde nema…

Ne želim da verujem da su građani i građanke Sandžaka prepušteni sami sebi. Želim da verujem da će im država Srbija pomoći, da će ta pomoć stići na vreme i da će doprineti suzbijanju trenutne pandemije. Bošnjaci u Sandžaku su lojalni partneri ovoj državi, režimu i svim politikama u Beogradu evo već 30 godina. Premijerka je posetila Novi Pazar kako bi se uverila da li je situacija pod kontrolom. Poseta je izazvala veliki revolt u zajednici, građani suočeni sa strašnim problemima i nezadovoljstvom dočekali su je zviždanjem i pozivanjem na odgovornost. Ključno u celoj ovoj situaciju je pitanje odgovornosti.

Organizacije civilnog društva i mediji iz Novog Pazara uputili su apel nadležnim institucijama?

Tražili smo da učine sve da trenutna situacija sa pandemijom bude što brže, lakše i sa što manje žrtava prevaziđena. Zahtevamo od državnih organa da sprovedu sve mere za zaštitu zdravlja građana i građanki Novog Pazara, da se obezbede sva neophodna medicinska sredstva, kao i da se istinito, jasno i blagovremeno o svemu informiše javnost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više