Novosti

Društvo

Fan-zone u školama

Učenike moramo štititi od siledžija, polupismenih političara i tajkunčića, ali nisam očekivao da ćemo ih morati štititi od same prosvjetne vlasti. Ministrova odluka nema nikakve veze sa sportom, rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata zaposlenih u školstvu Preporod

Large intrigator  p

(foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Izjava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da će djeca u školama moći gledati nogometne utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, "ako će većina biti za to", izazvala je brojne reakcije, od sarkastičnih dobrog dijela nastavničkog kadra do jedinstvenog učeničkog odobravanja.

Nakon burnih reakcija javnosti, sam ministar je pokušao ublažiti nesvakidašnji pedagoško-odgojni potez obrazloženjem da je "to samo bila njegova poruka, ako se ravnatelji i učitelji tako dogovore, uz uvjet da se ne gubi gradivo". E sad, zaista treba biti pripadnik tvrdog soja ravnatelja i odlučiti suprotno od ministrove poruke. Predsjednik sindikata zaposlenih u školstvu Preporod Željko Stipić pita se da li je dimenzija odgoja – stvaranje potencijalnih alkoholičara ili ovisnika o kladionicama.

- Ako učenike pitamo hoće li radije matematiku ili nogomet, naravno da će svi izabrati nogomet, ali da taj isti odgovor, odnosno čak ničim izazvana odluka stiže od samog ministra obrazovanja, e to baš nije normalno. Možemo svi slobodno obući kockaste majice, čips u ruke, učenicima od 18 godina dati pivo i od učionica stvoriti fan-zone. Učenici odmah mogu glasati za HDZ. Da li ministar time regrutira buduće HDZ-ove glasače? Kakva matematika i razlomci - komentirao je Stipić ministrovu izjavu, ironično dodajući da se sad "ispričava svojim učenicima kojima je davao neopravdane izostanke kad bi odlazili iz škole gledati utakmice".

- Naše učenike moramo štititi od raznih siledžija, polupismenih političara i tajkunčića, ali nisam očekivao da ćemo ih morati štititi od same prosvjetne vlasti. Ministrova odluka nema baš nikakve veze sa sportom. Umjesto ulaganja u rekreativne sportove i izgradnju dječjih igrališta, naš ministar dozvoljava televizijski sport za vrijeme nastave. Nije jasno što ćemo s neobrađenim nastavnim gradivom. Hoćemo li ga obrađivati naknadno, što je klasični primjer prekovremenog rada koji treba platiti, uopće nećemo obrađivati to gradivo ili će biti ono najgore: da se piše kako se radilo nešto što se nije radilo, jer toga u školama ima sve više i nitko ne diže glas protiv toga - kaže Stipić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više