Novosti

Društvo

Флeксибилнoст у винoгрaдимa

Нa oбрoнцимa Kрндиje кoд Ђaкoвa прeдстaвљeн je прojeкт "Прилaгoдбa винoгрaдaрствa климaтским прoмjeнaмa крoз вaлoризaциjу и имплeмeнтaциjу aдaптибилних гeнoтипoвa винoвe лoзe" вриjeдaн 2,5 милиjунa eурa

Large informator  fleksibilnost  %c4%87irilica

Obredno orezivanje vinove loze na Svetog Vinka

Na praznik Svetog Vinka i na pokušalištu Mandićevac osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti na obroncima Krndije kod Đakova, javnosti je predstavljen projekt "Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptibilnih genotipova vinove loze – (ADAPTVitis)" vrijedan 2,5 milijuna eura, u okviru prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2021 - 2027.

- U sklopu projekta, čija realizacija počinje u travnju ove godine, bit će izgrađen znanstveno-istraživački centar, u kojem će se obrazovati budući stručnjaci koji će razvijati vinogradarstvo s ciljem očuvanja autohtonih sorta vina, ali i uvođenja novih koje će biti otpornije na klimatske promjene. Taj istraživački centar pomoći će u podizanju kvalitete i očuvanju vinarske tradicije i stoga smo ovaj projekt proglasili strateškim jer je od izrazite važnosti za Slavoniju i Baranju, najavio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Domagoj Mikulić. Na to se nadovezao i osječko-baranjski župan Mato Lukić.

- Slavonija je najveći proizvođač grožđa u Hrvatskoj s dominacijom graševine, a Osječko-baranjska županija ima četiri vinogorja te će ovakav istraživački centar doprinijeti i razvoju turizma naše županije, koja je i lani ostvarila rekordne turističke brojke, čemu su svakako doprinijele i brojne vinske manifestacije, ulaganja vinarija u smještajne i prihvatne kapacitete te kušaonice.

Projekt, koji će se u 85-postotnom iznosu sufinancirati iz EU-fondova, vodit će Fakultet agrobiotehničkih znanosti u partnerstvu s novosadskim Poljoprivrednim fakultetom. Uz Mandićevac, drugi dio projekta realizirat će se u Sremskim Karlovcima kod Novog Sada. Uz razvoj vinogradarstva otpornog na klimatske promjene, težit će se i razvoju tehnologija koje će smanjiti upotrebu pesticida u vinogradima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više