Novosti

Kronika

Нишкa Гaлиja нa Винaтлoну

"Удругa винaрa Бaрaњe Змajeвaц" oргaнизирaлa je другу мaнифeстaциjу "Винaтлoн" нa кojoj je титулу "Шaмпиoнa Дунaвa" и нajбoљe oциjeњeнoг прeдикaтнoг винa oдниjeлa "Грaшeвинa избoрнa бeрбa" из 2017. змajeвaчкoг OПГ-a Гeрштмajeр Mихaљ

Large 6

"Šampion Dunava" Mihalju Gerštmajeru

Prošle godine "Udruga vinara Baranje Zmajevac" prvi je put organizirala manifestaciju nazvanu – "Vinatlon". Ove godine je organiziran u proširenom izdanju pa je svojevrsni tjedan započeo već u subotu, 11. juna, s događanjem u organizaciji Turističke zajednice Baranja nazvanim na čistom engleskom "Vajn end vok baj vizit Baranja".

Sam "Vinatlon" održan je sljedećeg petka i subote, a učesnici su imali prilike probati, kako organizatori napomenuše, "bezbroj vina s Dunava". organizirano je nekoliko vinskih igara te više radionica sljubljivanja vina i hrane, slikanja vinom i izrade suvenira s baranjskim motivima. Svaki "vinatlonac", uz kotizaciju, dobivao je paket koji je sadržavao ruksak, čašu, 12 bonova za degustaciju po izboru, bon za popust na kupnju butelja kod vinara, vadičep i pola litre vode. A da vozači ne bi imali problema s policijom i alkoholom u krvi, organiziran je i autobusni prijevoz na relaciji Osijek – Zmajevac – Osijek. Osim u vinu, posjetioci su mogli uživati i u muzici na koncertu poznate i popularne niške rok-grupe "Galija".

Kao i na prošlogodišnjem Vinatlonu, tako je i na ovogodišnjem održan Bačvatlon – utrka u kojoj dvočlani timovi guraju vinske bačve od početka do kraja surduka. U prostorima Podruma Vina Belje u Kneževim Vinogradima u petak je održana dodjela diploma najbolje ocijenjenim vinima. Ocijenjeno je 78 uzoraka iz vinogorja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a više od 30 vina ocijenjeno je zlatnom medaljom, što znači da su imali iznad 85 bodova od mogućih 100.

Ocjenjivačka komisija, u čijem sastavu je bilo 11 stručnjaka – enologa, na čelu s predsjednicom dr. sc. Ivanom Alpeza, imala je težak zadatak izabrati najbolje. Titulu "Šampiona Dunava" i najbolje ocijenjenog predikatnog vina odnijela je "Graševina izborna berba" iz 2017. s nadaleko poznatog zmajevačkog OPG-a Gerštmajer Mihalj. Ovo je prvo ocjenjivanje vina na "Vinatlonu", nastavku ranije poznatog "Gatorfesta" koji je svoje posljednje izdanje imao 2019. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više