Novosti

Politika

Fortenova na klecavim nogama

Dolazimo do pesimističnog utiska o ubrzanom srljanju grupe prema insolventnosti. To je ono stanje kad firma nema sredstava za dugoročne obaveze

Large fortenova slavko midzor

Pred nama je novi krug vladina priskakivanja upomoć? – Fortenova (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Uzbudljive političke igre oko Agrokora tj. Fortenove dodatno su začinjene manjkom službenog uvida u novije poslovanje tog poduzeća. Oni tvrde da stoje dobro, ali hrvatski premijer Andrej Plenković baš i ne trijumfira u svom nastojanju da im bude još bolje, ili da preko reda prosperira barem najveći ovdašnji suvlasnik grupacije, Pavao Vujnovac. Svjedočili smo njegovim akcijama pogodovanja Fortenovi u više navrata. No bilo da je riječ o guranju mirovinskih fondova na kupnju dionica ili pristranom tretmanu okolnosti s povlaštenim otkupom plina, čini se da nije ostvaren neki poseban uspjeh.

Štoviše, nalazimo da Fortenova zapada u stanovite poslovne neprilike, ako je vjerovati službenim pokazateljima. U tu svrhu poslužili smo se izvještajima firme TopCo, ali najprije da se malo podsjetimo na složenu organizacijsku vertikalu Fortenove u kojoj se pojavljuje čak pet subjekata s nazivom Fortenova Group ili, u Hrvatskoj, Fortenova grupa. U međusobnom su odnosu nalik babuškama, pa svaka veća i viša unutar sebe sadrži te posjeduje iduću nižu i manju.

Redom, prve četiri uz naslov Fortenova imaju dodatke: STAK Stichting, TopCo, MidCo, HoldCo, a u samom centru je Fortenova grupa. Mi smo dakle bacili pogled u izvještaje TopCoa za 9. mjesec prošle godine i 3. mjesec ove, i na lanjski izvještaj Fortenove grupe, završno s 9. mjesecom. Gornje razine inače realiziraju jako malo poslovne aktivnosti, dok se ukupno gotovo sve stavke i vrijednosti odnose na Fortenova grupu.

Skratit ćemo postupak: TopCo je 30. rujna imao akumulirani gubitak oko 154 milijuna eura, a 31. ožujka 256 milijuna, što čini razliku od 102 milijuna u minusu. U izvještaju za ožujak piše i da gubitak samo u prva tri mjeseca ove godine iznosi 32 milijuna eura, te zaključujemo da je u zadnjem kvartalu prošle godine izgubljeno ravno 70 milijuna. Nadalje, izvještaj Fortenove iskazuje dobit od približno 70 milijuna eura do kraja rujna, pa ispada kako je u nastavku godine ta cifra anulirana gubitkom. Odnosno, profit se ubrzano istopio.

Isti papir otkriva ukupni kapital Fortenova grupe s kraja rujna u iznosu nešto manjem od 190 milijuna eura, kad ga prevedemo s tadašnjega kunskog proračuna. S kasnijih 70 milijuna eura gubitka, i još 30 u prvom kvartalu ove godine, grupa je ostala na otprilike 90 milijuna eura kapitala. U slučaju da smo računali točno, a imajući u vidu ukupnu bilancu Fortenove od 4,6 milijarde eura, i pretpostavljajući da se ona drži relativno stabilno, dolazimo do pesimističnog utiska o ubrzanom srljanju grupe prema insolventnosti. To je pak ono stanje kad firma nema sredstava za dugoročne obaveze, za razliku od likvidnosti koja se odnosi na kratkoročne.

Standard za udio kapitala u ukupnoj bilanci neformalno iznosi 30 posto, a Fortenova grupa se od kraja prošle godine do proljeća ove srozala s tri postotka na svega dva. Pritom nije potrebna naročita financijska i poslovna pismenost da bi se ustanovilo kako tričava desetina standarda ukazuje na velike probleme, u ovom primjeru očito i rastuće. Ta bi nas činjenica zatim morala uputiti na bojazan od rasprodaje znatnog dijela imovine Fortenove do kraja ove godine, radi preživljavanja. I ne samo to, nego imamo osnove strahovati da je pred nama novi krug Vladina priskakanja upomoć Vujnovcu i kompaniji. Možda čak nekakav budući Lex Fortenova, ako bude mašte i energije, jer ova politička vlast nema istinskog razloga da odustane ni od takvih svojih pljačkaških akrobacija, s obzirom na to da se sa svima prethodnim u konačnici već provukla lišo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više