Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA Napadi na policiju i novinare obilježili EuroPride

Uz podršku više europarlamentaraca i američkog ambasadora te uz jako policijsko osiguranje u Beogradu završena protestna šetnja održana u sklopu EuroPridea

Povorka ponosa u okviru Europridea u Beogradu ipak je održana u subotu predvečer. Kako je poznato, policija je najprije dopustila njeno održavanje, da bi je prije nekoliko dana zabranila pa u subotu pred 17 sati ipak dala zeleno svjetlo, ali po drugačijoj trasi od predviđene.

U protestnoj šetnji sudjelovalo je nekoliko tisuća građana, među kojima i niz europarlamentarca kao i izvjestilac Europske komisije za Srbiju Vladimir Bilčik koji je kazao da je poštovanje ljudskih prava suština moderne Evrope te da su LGBT prava ljudska prava. „Poštovanje različitosti je temelj i duh Evrope. Srećan sam što Beograd danas može da pokaže evropski duh… Borba za evropsku budućnost Srbije mora da se nastavi još odlučnije sledeće nedelje“, rekao je Bilčik.

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill također je bio u povorci. Hill je naglasio važnost održavanja EuroPridea i rekao da smo svi mi braća i sestre te Božja djeca.

Milica Đurđić, partnerica premijerke Srbije Ane Brnabić, također je bila u šetnji, javlja N1.

Okupilo se i više stotina protivnika EuroPridea, među kojima je bilo dosta pripadnika navijačkih skupina koji su napali policiju bacajući baklje na njih, ali nisu uspjeli doći do EuroPridea. Napadnuto je i nekoliko novinara iz N1 televizije i Tanjuga. U jednom trenutku ekipi Tanjuga prišao je mladić s kapuljačom i maskom na licu i počeo da im prijeti i da traži da prekinu da snimaju, a u jednom trenutku gurnuo je novinara. "Ajde prekini to, prekini to odmah", rekao je mladić Tanjugovom novinaru koji je bio na telefonskoj liniji s redakcijom. Opsovao ga je, a drugi mladić također s kapuljačom pridružio se u verbalnom napadu na ekipu Tanjuga i rekao da idu da snimaju "pe...re" ispred Ustavnog suda. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je efikasno postupanje policije i tužilaštva u slučaju napada na snimatelja TV N1 tokom skupa protivnika Parade ponosa u Beogradu.

Privedeno je više desetaka osoba među kojima i raščinjeni monah Antonije koji je bocom pogodio snimatelja N1. MUP je objavio da je do 15 sati privedena 31 osoba.

Nakon 45 minuta hodanja, učesnici sa zastavom duginih boja stigli su na Tašmajdan gdje je predviđen koncert koji trebao trajati do dva sata ujutro čime Euro Pride i službeno završava.

Profesorica Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković je za N1 izjavila da joj je drago što je Srbija današnjom slikom pokazala da postoji, kako se nada, "većina koja jeste za normalnost". "Kad smo dolazili imali smo problem da prođemo kroz kordon zato što je određen broj huligana pravio problem, a policija nije htela da se obračuna s njima, već je nama zatvorila prolaz", rekla je Stojković.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više