Novosti

Društvo

EuroPride će se ipak održati?

Prema najavama organizatora u 17.30 sati u Beogradu ipak će se održati protestna šetnja u okviru EuroPridea usprkos zabrani policije

Large beograd

S otvorenja EuroPridea prošle subote (foto A.K./ATAImages )

Unatoč zabrani policije, prema najavama organizatora u Beogradu će danas poslije podne, u 17.30 sati, biti održana šetnja u okviru EuroPridea. Protestna šetnja trebala bi se održati od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, gdje će kasnije tokom večeri biti održan koncert, najavili su iz EuroPridea.

Upravni sud objavio je odluku kojom se odbija tužba zbog zabrane šetnje. Podsjetimo da je srpski MUP prije nekoliko dana saopćio da je zabranio obje najavljene šetnje - i onu za Pride, i onu "obiteljsku" koja se trebala održati u organizaciji "antiglobalista". Pored toga, danas će i iz drugih razloga biti teško kretati se kroz Beograd. U centru grada održavaju se i promocija novih oficira Vojske Srbije i kao i "Red Bull F1 Showroom", tako da su ulice u centru grada zatvorene od jutra.

Organizatori EuroPridea ne odustaju od šetnje, bez obzira na pravne probleme s kojima su se suočavali ovih dana, pa i ovog jutra kada je Upravni sud odbio njihovu žalbu na zabranu protestne šetnje. Poslije još jednog zahtjeva MUP-u da odobri novu rutu šetnje u okviru EuroPridea, u petak navečer ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopćio je da zabrana održavanja šetnje - ostaje na snazi.

Koordinator EuroPridea Goran Miletić obavijestio je medije da su pored zahtjeva MUP-u, Vladi Srbije predali peticiju sa 27.000 potpisa, u kojoj se traži održavanje šetnje. Objavio je i kako će izgledati nova ruta kojom će se kretati učesnici protestne šetnje - okupljanje ispred Ustavnog suda, pa dalje Bulevarom Kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina i cilj - Tašmajdan.

Miletić je rekao i da ne može vjerovati da policija neće biti tu da osigurava skup. "Ne plašim se, imam poverenje u državne organe i ne verujem da ima političke volje da policija ne bude tu", poručio je. Organizatori su najavili i da će se žaliti i Ustavnom sudu, koji je prethodne četiri zabrane održavanja Pridea već proglašavao neustavnim.

Nije poznato kako će se policijske snage odnositi prema ovom događaju. Organizatori kontraskupa najavili su okupljanje ispred hrama Svetog Save u 16.30 sati, ali kasnije poručili da će poštivati odluku policije.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više