Novosti

Fragmenti grada

Vilsonovo

Omiljeno je to šetalište, rekreacijska zona za Sarajlije i posjetitelje Sarajeva, ali i lokalni romantični trop za zaljubljene. No slika i prilika Vilsonovog u ovim tmurnim i turobnim godinama tzv. tranzicije za tzv. region, nagrđuje se svakojako

Large hajrudin

Sarajevsko Vilsonovo šetalište (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Svi koji iole poznaju Sarajevo, znaju i za čuveno Vilsonovo šetalište uz Miljacku. Jedna od najpoznatijih sarajevskih lokacija – odmah nakon Baščaršije, a rekao bih bok uz bok sa Vrelom Bosne na Ilidži – izgrađena je za razdoblja austrougarske okupacije, ili ere, ovisi kako na to gledate. Ime je dobila po nekadašnjem američkom predsjedniku Woodrowu Wilsonu. No Vilsonovo je i jedno od najvažnijih područja Sarajeva, ne samo zbog svoje ljepote ili simboličkog značaja. U gradu koji se poput vijugave zmije tijesno ugurao između strmih okolnih brda i potom kilometrima protegnuo od Bembaše prema Ilidži, akutno nedostaje zelenila i zrak je jako loše kvalitete, posljednjih decenija redovito pri vrhu ljestvice najlošijih na svijetu. Zato Vilsonovo sa skoro pet stotina svojih starih stabala među kojima dominiraju lipa i kesten, predstavlja rijetku flora oazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Omiljeno je to šetalište, rekreacijska zona za Sarajlije i posjetitelje Sarajeva, ali i lokalni romantični trop za zaljubljene. No slika i prilika Vilsonovog u ovim tmurnim i turobnim godinama tzv. tranzicije za tzv. region, nagrđuje se svakojako. Naletim tako na foto sa Vilsonovog koji je nedavno načinio prijatelj koji živi u Sarajevu, a podijelio ga je preko najpoznatije novomedijske društvene mreže. Na slici je nekakav hiper moderan digitalni totem, svojevrsna inscenacija high tech aparature. Ako dobro razumijem, to je primjer suvremenog medijsko-interaktivnog portala koji bi sa svojim aplikacijama, odnosno tzv. displejem, valjda trebao biti u funkciji informiranja i kao takav na slobodnoj usluzi građanima. Gledajući ga, mene na prvu podsjeća na čuveni monolit koji je Stanley Kubrick zadao kao središnji enigmatski ključ u svome izvanvremenskom futurističkom filmskom epu iz 1968., "2001.: Odiseja u svemiru". Čitajući komentare uz fotografiju i status koji je prijatelj postavio na svoj virtualni zid, čini se da građani i građanke ipak ne dijele oduševljenje i entuzijazam s onima na pozicijama lokalne političke vlasti koji odlučiše Vilsonovo "oplemeniti" suvremenom digitalno-medijskom tehnologijom. A ta je vlast u općini Novo Sarajevo, u kojoj se šetalište nalazi, liberalno-građanskog profila, jedna od onih koja se proklamira kao progresivna, urbana, moderna, kao navodni kontrapunkt nazadnjaštvu konzervativno-nacionalističkih politika u BiH i šire. Neukus, grozne zvukove pušta, strašilo, neki su od epiteta kojima je označena ta interaktivna instalacija. Jedan se zapitao kako se niko ne sjeti hašlamu (trešnju) zasaditi, a druga je komentirala da joj dođe da displej umlati kamenjem, ali nema para za plaćanje kazne.

Još jednom tako društvena baza tiho i neproduktivno žamori u nezadovoljstvu na tzv. društvenim mrežama, zgraža se zbog odluka i postupaka onih koji je politički reprezentiraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više