Novosti

Fragmenti grada

Žurnalistički cinizam

Žurnalističkim cinizmom Sloterdijk naziva medijsko uprizorenje svijeta u kojem se bez ikakvih problema i zadrški na malom prostoru i u minimalnoj jedinici vremena preklapaju slike luksuza, seksa i života tzv. slavnih, s prizorima patnji, smrti i razaranja

Large hajrudin

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

"Konačno se osjećam kao pravi frajer. Nije mi mlohav poslije orgazma. Veći je, duži, teži, a supruga i ja svršavamo svaki put – ponekad i šest puta", navodno je rekao izvjesni Ivan iz Zadra, star 57 godina, u izjavi naslovljenoj "Bez prerane mlohavosti". Priložena je i osobna fotografija. Na njega se nadovezuje tridesetdevetogodišnji Goran iz Požege koji tvrdi da je "dovoljno malo dodira i tvrd sam i spreman. Nakon 2 korištenja ovog proizvoda dobio sam + 6 cm u dužini i preko + 2 cm u debljini – lako zadovoljavam ženu".

Ovo su samo isječci sa stranice u jednim od najutjecajnijih i tiražnijih dnevnih novina u Hrvatskoj. Stranica je u cijelosti klasičan plaćeni oglas što bez zadrški i skrupula, shvatili ste već, reklamira čudesan proizvod. Preparat je naravno na bio-prirodnoj bazi, za njega se tvrdi da će odagnati sve muške poteškoće s potencijom "dok kažeš keks". No na stranu sad neugodni zdravstveni problemi, te marketinške strategije i reklamne taktike kojima se na njima nastoji štogod ušićariti i zaraditi. Zanimljiviji nam je ovom prilikom kontekst uprizorenja navedenog diskursa i pripadajućih protagonista u kojem se, vidimo, ne mari za skrupule i ne libi se eksplicitne vulgarnosti. Naime, dotični je medij dio ovdašnje franšize koncerna koji je u većinskom vlasničkom udjelu austrijske Katoličke crkve. Stoga ne iznenađuje da je već decenijama njegov programsko-uređivački profil prepoznatljiva kombinacija tradicionalno-konzervativnih vrijednosti, umjereno desnih politika i bezuvjetnog zagovaranja kapitalističko-tržišnih načela uređenja društva.

Sljedeće godine navršit će se četiri decenije otkako je Peter Sloterdijk objavio poznatu "Kritiku ciničkog uma". U knjizi između ostalog – na tragu fenomenologije duha (post)industrijskog modernog društva i njegovih brojnih pragmatično-taktičkih manevriranja – piše i o tzv. žurnalističkom cinizmu. Tako Sloterdijk naziva medijsko uprizorenje svijeta u kojem se bez ikakvih problema i zadrški na malom prostoru i u minimalnoj jedinici vremena preklapaju slike luksuza, seksa i života tzv. slavnih, s prizorima patnji, smrti i razaranja. Tragom toga pratimo Ivana i Gorana. Našli su se na stranici plaćenog oglasa u Večernjaku, pritiješnjeni između zastupnice u Hrvatskom saboru s jedne strane – one čija svaka javna fotografija ili snimak naglašavaju veliki križ koji joj napadno leži na grudima – i selektora nacionalne nogometne reprezentacije na drugoj strani koji kaže da u džepu uvijek ima pri ruci krunicu. Pa kada je uz teren najteže, on krunicu lijepo napipa i izmoli. Sve ide i sve može.

Postojana erekcija i tvrdo spolovilo križaju se sa svetim sakralnim simbolom, potentni mužjaci i zadovoljene ženke stapaju se s molitvenom krunicom. Logika kapitala i profitni interes spajaju tek naizgled nespojivo u jedan cinični vrijednosni sklop.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više