Novosti

Društvo

Lex AP je udar na novinarsku profesiju i javni interes

Pred odluku Sabora o izmjenama Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje HND je uputio otvoreno pismo svim građanima, koje su supotpisali urednici 18 medija

Large lex ap josip regovic

Prosvjed na Markovom trgu krajem siječnja (foto Josip Regović/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je otvoreno pismo svim građanima Republike Hrvatske u kojem ponovno upozorava na opasnost i pogubnost donošenja izmjena Kaznenog zakona – poznatog i kao "Lex AP" – za slobodu medija i pravo javnosti da bude informirana, a koje je Vlada uputila Saboru na usvajanje.

Iz HND-a naglašavaju da je članak 307.a Kaznenog zakona "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" neprihvatljiv te traže njegovo povlačenje. Njime bi bilo moguće da u sklopu izvidnih radnji tužitelj ili policajac pozove novinara na obavijesni razgovor, koliko god puta smatra da je to potrebno. Moći će time pribaviti i izliste njegovih telefonskih kontakata, pozivati na razgovor kolege i urednike...

"Javnost mora znati da je uvođenje ovakvog zakonskog rješenja udar na novinarsku profesiju i javni interes te otvoreni napad na zviždače. Da je takav Kazneni zakon trenutno na snazi, naše kolegice i kolege koji su danima objavljivali sadržaj poruka što su ih razmijenili bivša državna tajnica i izabrani glavni državni odvjetnik do sada bi već nekoliko puta bili saslušani na obavijesnim razgovorima. Da je takav Kazneni zakon na snazi, hrvatska bi javnost bila prikraćena za cijeli niz afera koje su otkrile naše kolegice i kolege, a za koje građani i građanke moraju znati", piše između ostalog u otvorenom pismu HND-a.

Podsjetimo, Vijeće Europe prošloga je tjedna u svom godišnjem izvješću o slobodi medija također kritiziralo "Lex AP", ispravno primjećujući da Vlada time pokušava ograničiti pravo medija u zaštiti svojih izvora i kritici sudova i tužitelja.

HND u svom otvorenom pismu "upozorava građanke i građane na zabrinjavajuću činjenicu da će se našim kolegicama i kolegama moći oduzimati mobiteli, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi. Moći će im se pretraživati kuće i stanovi. U sklopu izvidnih radnji tužitelj, ili policajac, može pozvati novinara na obavijesni razgovor, i to ne jednom, nego toliko puta koliko smatra da mu treba. Može pribaviti izliste njegovih telefonskih kontakata, pozivati na razgovor kolege i urednike".

Stoga će "svaki potencijalni zviždač dobro promisliti prije nego što se obrati novinaru ako zna da će policija i tužitelji pretresati njegove kontakte i suradnike. Ako se to dogodi, svi ćemo ostati zakinuti za ključne informacije i HND je dužan na to ponovo upozoriti javnost". Na kraju, pozivaju sve kolegice i kolege da i dalje objavljuju priče od javnog interesa profesionalno, kao što su to činili i dosad, a svakome tko se nađe pod udarom ovog zakona pružit će konkretnu pomoć.

Otvoreno pismo HND-a potpisuju njegov predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl, a supotpisali su ga urednici 18 medija u zemlji, među njima i urednica Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više