Novosti

Društvo

Zakon opasnih namjera

Intencija ovog zakona je da se sakriju razne otimačine javnog novca, razna nasilništva i hajdučija koja vlada u hrvatskom društvu, rekao je Hrvoje Zovko o Lex AP-u

Large intrigator  dragan

Andrej Plenković docira novinarima (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Uoči najavljenih izmjena Kaznenog zakona kojima vladajući nastoje uvesti novo kazneno djelo "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje", poznatih kao Lex AP, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovno je istaknulo neprihvatljivost i pogubnost njihovog donošenja, uputivši iznova apel saborskim zastupnicima da ne glasaju za takav zakon, kojim bi bili uzdrmani demokratski temelji RH i prije svega novinarska profesija.

- Intencija ovog zakona je da se sakriju razne otimačine javnog novca, razna nasilništva i hajdučija koja vlada u hrvatskom društvu, kako javnost ne bi doznala što se događa - istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, koji ga je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Zagrebu još jednom nazvao "zakonom opasnih namjera".

- Da je ovaj zakon na snazi, javnost bi bila uskraćena za čitav niz priča kojima smo svjedočili zadnjih godina i za razne afere zbog kojih su ministrice i ministri iz vlade Andreja Plenkovića morali odstupiti, a da ne govorimo o raznim lokalnim šerifima - kazao je Zovko.

Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić upozorila je na neprihvatljivo ponašanje premijera Plenkovića, posebno u njegovom agresivnom odnosu prema novinarima i posebno u zadnjih četiri godine. U tom kontekstu treba gledati na Lex AP, naglasila je Bilić, dodavši da je taj zakon "direktna manifestacija onoga što Plenković i njegova vlada govore, rade i sugeriraju novinarima".

- S obzirom na kontekst donošenja ovog zakona ne možemo se oteti dojmu da premijer Plenković sve više podsjeća na Viktora Orbana i Aleksandra Vučića, pokazujući prezir prema našim kolegicama i kolegama - prisnažio je Zovko.

HND je također uputio otvoreno pismo svim građanima RH u kojem je upozorio na opasnost i pogubnost donošenja navedenih izmjena Kaznenog zakona. Podsjetili su da bi njime bilo moguće da u sklopu izvidnih radnji tužitelj ili policajac pozove novinara na obavijesni razgovor, koliko god puta smatra da je to potrebno. Time bi policija mogla pribaviti izliste novinarskih kontakata te pozivati na razgovor kolege i urednike.

U svom otvorenom pismu upozorili su "građanke i građane na zabrinjavajuću činjenicu da će se našim kolegicama i kolegama moći oduzimati mobiteli, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi". Stoga bi "svaki potencijalni zviždač dobro trebao promisliti prije nego što se obrati novinaru ako zna da će policija i tužitelji pretresati njegove kontakte i suradnike. Ako se to dogodi, svi ćemo ostati zakinuti za ključne informacije i HND je dužan na to ponovo upozoriti javnost".

Vijeće Europe prošloga je tjedna u svom godišnjem izvješću o slobodi medija također kritiziralo hrvatsko zakonodavstvo, primjećujući da Vlada pokušava ograničiti pravo medija u zaštiti izvora te kritici sudova i tužitelja.

Iz HND-a su pozvali sve kolegice i kolege da dalje objavljuju priče od javnog interesa, profesionalno kao što su to činili i dosad, a svakome tko se nađe pod udarom ovog zakona pružit će konkretnu pomoć. Otvoreno pismo HND-a potpisuju njegov predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl, a supotpisali su ga urednici 18 medija u zemlji, među njima i Novosti. Raduje činjenica, kako je to naglasio Zovko, da su još neke medijske redakcije iskazale namjeru da supotpišu otvoreno pismo. Borba protiv Lex AP-a i bahatih hrvatskih političara se nastavlja, zaključio je Zovko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više