Novosti

Politika

Freedom House: Hrvatska jedina slobodna država na Balkanu

Hrvatska je stavljena uz bok SAD-u, dok je Srbija prvi put nakon 15 godina prešla u kategoriju ‘djelomično slobodnih’ država u kojoj su i ostale bivše jugoslavenske republike s Kosovom

Uyn01by02p8fozj92hdjbaqy7ze

Gledano po bodovima u regiji prednjači Slovenija s 94 boda, slijedi Hrvatska s 85, Srbija sa 67, Crna Gora 65, Makedonija ima 59, Kosovo 54, a Bosna i Hercegovina 53 boda (foto Freedom House)

Prema analizi Freedom Housea, organizacije koja ocjenjuje stanja demokracije i ljudskih prava, Hrvatska i Slovenija jedine su ‘slobodne’ države od svih nastalih raspadom bivše Jugoslavije, stoji u njihovom početnom izvješću za 2019. godinu.

Ostale države nazvane su ‘djelomično slobodnim’. Među njima se prvi put 15 godina našla i Srbija. U Freedom Houseu ovaj pad objašnjavaju pogoršanjem procesa provedbe izbora u Srbiji te kontinuiranim pokušajima vlade i kontroliranih medija da potkopaju nezavisne novinare protiv kojih se vode prljave kampanje.

Dodaju da je predsjednik Aleksandar Vučić, usprkos smanjenim ovlastima, prisvojio izvršnu vlast, za što se dijelom proziva i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović. Za ostale zemlje Balkana navedeno je da imaju ozbiljan problem s korupcijom, uz napomenu da Milorad Dodik ne odustaje od odcjepljenja Republike Srpske te da se na Kosovu izvršna vlast miješa u poslove pravosuđa.

Sve je to dovelo do toga da se Srbija, zajedno s Nikaragvom, Tanzanijom i Venezuelom, našla među četiri države s najvećim padom. Naglašava se da udar vlasti na demokratske institucije ne mora odmah uzrokovati negativne posljedice, ali dugoročno su trendovi negativni. Položaj Srbije prikazan je zajedno s SAD-om nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast, Mađarskom s Viktorom Orbanom, Turskom s Erdoganom i Venezuelom pod ljevičarskom vlašću Chaveza i Madura.

Gledano po bodovima u regiji prednjači Slovenija s 94 boda, slijedi Hrvatska s 85, Srbija sa 67, Crna Gora 65, Makedonija ima 59, Kosovo 54, a Bosna i Hercegovina 53 boda. Zanimljivo da se Hrvatska tako našla u društvu s Mongolijom i tek jedan bod iza Sjedinjenih Američkih Država, što je također istaknuto u izvješću s obzirom da je ‘demokracija u SAD-u bliža onoj u državama koje se još bore, poput Hrvatske, nego tradicionalnim demokracijama u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj’.

Za usporedbu, najviše, po maksimalnih 100 bodova, imaju skandinavske Norveška, Švedska i Finska, Njemačka ima 94 boda, koliko je ocijenjena i Slovenija, a među najgorima je Rusija s tek 20 bodova. Zaključak je da u svijetu polako, ali sigurno već trinaest godina stagniraju sloboda i demokracija. Posebno se upozorava na rast populističkih lidera. Stanje je najgore u Siriji, Sudanu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji…

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više