Novosti

Preporuke: strip

Fuzije i inkluzije

Noir panorama suvremenog japanskog društva, potraga za porijeklom tajanstvenoga dragog kamena i romantična komedija s elementima misterije o paru koji se iznebuha nađe pred izazovima bračnoga života – ovi serijali anime su kao stvoreni za nadolazeću jesen

Odd Taxi, OLM/P.I.C.S., 2021.

U nizu zapaženih animea iz proljetne sezone 2021. istaknimo, prije svih, "Odd Taxi". Premda nije obarao rekorde gledanosti, izgleda da je taj serijal nesposoban ostaviti ravnodušnim ikoga tko mu da šansu; kritika je otvoreno govorila i o remek-djelu. "Odd Taxi" je pripovijest o Hiroshiju Odokawi, mizantropu tajanstvene prošlosti i vozaču naslovnog taksija, koji je osumnjičen da je povezan s nestankom jedne srednjoškolke, zbog čega se istodobno nalazi na meti policije i jakuza. Serijal nas vodi kroz nadrealnu, oniričku verziju Tokija, nastanjenu antropomorfnim životinjama: sâm je Odokawa predstavljen kao morž, njegova prijateljica bolničarka je ovca, terapeut gorila, a žestoki momak koji ga proganja je pavijan. Pored osnovne priče o Odokawi i nestaloj srednjoškolki, zaplet zahvaća i svijet šoubiznisa, igara na sreću i YouTube zabave te – naoko paradoksalno s obzirom na iščašenu vizuru kroz koju je ispripovijedan – usput u noir tonovima iscrtava panoramu suvremenoga japanskog društva. Nasuprot golemoj većini današnjih animea, "Odd Taxi" je tzv. izvorni serijal: nije adaptacija mange ni romana. Studiji posljednjih godina sve rjeđe riskiraju s izvornim serijalima, a da su ljubitelji/ce anime time itekako na gubitku, rječito demonstrira "Odd Taxi".

 

Fena: Pirate Princess (Kaizoku Ōjo), Production I.G, 2021.

Izvorni serijal je i "Fena", no okolnosti u kojima je ugledala svjetlo dana vrlo su specifične. Naime, distribuciju ovog crtića zajednički obavljaju streaming platforma Crunchyroll i ispostava Cartoon Networka za nešto odrasliju "djecu", Adult Swim. Već i površan pogled na "Fenu" upućuje na logičnost te suradnje: radi se o japansko-američkoj fuziji, upečatljivom spoju anime i cartoon estetike. Smještena u alternativnu verziju našega 18. ili ranog 19. stoljeća, "Fena" prati naslovnu protagonistkinju, mladu ženu koju život nije mazio. Nakon što je kao djevojčica jedva izvukla živu glavu iz brodskog požara u kojem je izgubila oca, Fenu su udomili u lučkome bordelu u kojem, čim postane punoljetna, planiraju prodati njezino djevičanstvo na aukciji. Međutim, upravo o sudbonosnoj večeri osamnaestog rođendana naše junakinje iz bordela je spašavaju dvojica starih očevih brodskih drugova, kojima u pomoć priskače elitna samurajska jedinica obavezana drevnim obiteljsko-klanovskim zavjetom. U društvu potonjih, Fena kreće u potragu za porijeklom tajanstvenoga dragog kamena koji je pripadao njezinom ocu, kao i enigmatičnih riječi koje joj je on na rastanku uputio. Pirati, nindže, samuraji, banditi, potjere i potrage, dašak magije i obilje steampunk tehnologije: serijal sadrži gotovo sve što bismo mogli zaželjeti od kvalitetne akcijsko-avanturističke storije. Također, za razliku od većine naslova kojih se dotičemo u ovoj rubrici, "Fena" se i dalje emitira: u trenutku zaključenja ovoga teksta raspoloživo je tek sedam epizoda, i nema naznaka gdje bi priča mogla završiti.

 

ToniKawa: Over the Moon for You (Tonikaku Kawaii), Seven Arcs, 2020.

Nasa je osamnaestogodišnjak, monomanski orijentiran na učenje, znanje i buduću znanstveničku karijeru, koji se jedne zimske večeri na prvi pogled zaljubi u nepoznatu prolaznicu. Zanesen, gotovo završi pod kotačima kamiona, no spasi ga upravo neznanka. Ona potom odlazi, no ozlijeđeni Nasa je slijedi i pokušava zadržati svim sredstvima. Na koncu, ona kaže da će se vratiti ukoliko joj obeća da će je oženiti; on pristaje. Nakon što se Nasa probudi u bolnici, tajanstvenoj spasiteljici nema traga... sve dok se jednog dana ne pojavi na njegovom kućnom pragu i ne podsjeti ga na obećanje iz sudbonosne noći. Nasa i Tsukasa, kako je djevojci ime, vjenčaju se i počinju živjeti zajedno – a da pojma nemaju jedno o drugome. Nasa i Tsukasa, koji su i sami djeca, i ne dijele nikakvu bliskost – čak ni za japanske, a kamoli za europske standarde – tako se iznebuha nalaze pred izazovima bračnoga života, upućeni jedno na drugo. Pritom, Tsukasino porijeklo, motivi i prava narav ostaju zagonetka, a potencijalna rješenja tek naziremo kroz fragmente. Sintagma iz koje je nastao akronim "ToniKawa", a koju bismo mogli prevesti otprilike kao neupitno slatko ili u svakom slučaju, slatko, savršeno opisuje narav i postavku ovoga serijala. Adaptirana iz mange Kenjira Hate, "ToniKawa" kombinira romantičnu komediju i elemente misterije za naprosto razgaljujuće gledateljsko iskustvo – idealan comfort watch za ovu turbulentnu jesen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više