Novosti

Politika

Genocid bez kajanja

Théoneste Bagosora umro je prije isteka 35-godišnje zatvorske kazne koja mu je 2008. dosuđena na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu zbog presudne uloge koju je kao šef vojske i policije odigrao u masovnom zločinu nad 800 tisuća pripadnika naroda Tutsi i "domaćih izdajnika" iz njegovog naroda Hutu

Large internacionala  tena

Théoneste Bagosora (foto Wikipedia)

Théoneste Bagosora, "arhitekt genocida" koji se 1994. dogodio u Ruandi, umro je prošlog ponedjeljka u zatvorskoj bolnici u Maliju. Osamdesetogodišnji Bagosora umro je devet godina prije isteka 35-godišnje zatvorske kazne koja mu je 2008. dosuđena na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu zbog presudne uloge koju je kao šef vojske i policije odigrao u masovnom zločinu nad 800 tisuća pripadnika naroda Tutsi i "domaćih izdajnika" iz njegovog naroda Hutu. Tvrdolinijaš iz vladajuće stranke MRND, Bagosora je te ovlasti preuzeo nakon pogibije u avionskoj nesreći tadašnjeg predsjednika države Juvénala Habyarimane. Osim kao jedan od organizatora genocida, osuđen je i zbog povezanosti s ubojstvima deset belgijskih mirovnjaka, te tadašnje ruandske premijerke i predsjednika ustavnog suda.

Nakon izricanja presude, Guardianov afrički dopisnik Chris McGreal napisao je o Bagosori dugačak osvrt u kojemu je opisao suđenje na kojemu ga je tužiteljstvo smjestilo u središte "pripreme apokalipse" četiri godine prije same kulminacije u vidu genocida.

Ranih 1990-ih Bagosora je bio član ekstremističke milicije Akazu čija se ideologija bazirala na mržnji prema Tutsijima, koju su propagirali putem radija i novina. Belgijski poručnik Luc Marshal na sudu je posvjedočio da mu je Bagosora u travnju 1994., neposredno prije početka genocida, otvoreno najavio "istrebljenje Tutsija", a iako za to nisu pronađeni dokazi, tužiteljica Barbara Mulvaney uvjerena je da su on i njegovi ljudi organizirali atentat na predsjednika Habyarimanu kako bi ga spriječili da potpiše mirovni sporazum na koji je bio pristao pod pritiskom međunarodne zajednice. Ubojstva umjerenih političara iz redova naroda Hutu započela su čim je Habyarimanin avion pogođen dvama projektilima na aerodromu u Kigaliju.

UN-ov zapovjednik u Ruandi, Kanađanin Roméo Dallaire, vidio je tijela deset belgijskih mirovnjaka isječenih na tako male komade da ispočetka "nije mogao procijeniti o koliko se vojnika radi". Masakr se dogodio u istom vojnom kampu u kojemu je Bagosora imao sastanak s oficirima. Neposredno prije toga, ruandska premijerka Agathe Uwilingiyimana silovana je i ubijena, a ova ubojstva, napisao je McGreal, za cilj su imala istjerati UN iz zemlje, što se i dogodilo, nakon čega je započelo masovno ubijanje Tutsija koje je trajalo tri mjeseca.

Suđenje Bagosori započelo je 2002. i završilo nakon pet godina, a optuženik nije demonstrirao nikakve znakove kajanja niti je priznao krivnju, zbog čega mu je u travnju odbijen zahtjev za ranijim puštanjem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više