Novosti

Politika

Geopolitika Sputnjika

Znanstvena studija objavljena u prestižnom medicinskom časopisu The Lancet potvrdila je visoku efikasnost ruskog cjepiva protiv koronavirusa. Cjepivo Sputnjik V dokazano je učinkovito u 91,6 posto slučajeva

Large internacionala  jerko

(foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Znanstvena studija objavljena u utorak, 2. veljače u prestižnom medicinskom časopisu The Lancet potvrdila je visoku efikasnost ruskog cjepiva protiv koronavirusa. Cjepivo Sputnjik V dokazano je učinkovito u 91,6 posto slučajeva, pa su razbijene sumnje nastale prošlog kolovoza kada je Vladimir Putin objavio da je moskovski institut Gamaleja prvi na svijetu razvio vakcinu protiv nove bolesti. Ova potvrda efikasnosti nije tek medicinskog nego i geopolitičkog značaja. Rusija je već sklopila ugovore o isporuci s dvadesetak bliskoistočnih, južnoazijskih i latinoameričkih zemalja. S cijenom manjom od 10 dolara po dozi, Sputnjik je bitno skuplji od cjepiva Oxford-AstraZeneca također zasnovanog na adenovirusu, ali i dvostruko jeftiniji od pojedinih mRNA cjepiva koje su razvile tvrtke BioNTech, Pfizer i Moderna.

U prosincu je samo s Indijom potpisan sporazum o proizvodnji 300 milijuna komada cjepiva, a Moskva je ponudila da 100 milijuna doza do kraja drugog tromjesečja 2021. isporuči i Europskoj uniji. Ponuda bi mogla otežati zajedničku nabavu cjepiva i produbiti podjele unutar Unije suočene s problemima. Zapadni proizvođači ispostavili su se nesposobnima isporučiti dogovorene doze, pa je do prošlog tjedna cijepljeno svega dva posto građana EU-a u usporedbi s 11 posto Britanaca ili 30 posto Izraelaca. Do sada je unutar EU-a samo Mađarska odobrila rusko cjepivo. No nakon Lancetove studije njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su sva cjepiva dobrodošla. Istina, spomenula je nužnost odobrenja Europske agencija za lijekove, ali prema medijima već su u siječnju Merkel i Putin razgovarali o opciji da Sputnjik proizvode i njemački laboratoriji.

Preminuli američki senator John McCain je 2014., aludirajući na ovisnost ruske ekonomije o energentima, posprdno Rusiju nazvao benzinskom postajom maskiranom u državu. Postoji i izreka da je riječ o zemlji Trećeg svijeta s atomskim oružjem. Uspije li Rusija do kraja godine proizvesti najavljenu milijardu doza i cijepiti stotine milijuna ljudi Sputnjikom, Putin će uvjerljivo opovrgnuti te teze i ostvariti golemu propagandnu pobjedu. Brojne zemlje vjerojatno će biti manje voljne nametnuti ili produžiti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, a bit će teže prigovarati Njemačkoj zbog plinovoda Sjeverni tok 2 ili Viktoru Orbánu zbog bliskosti s Putinom. Represija opozicije i zatvaranje Alekseja Navaljnog izgledno će biti manje kritizirani. Utjecaj i prestiž Moskve će porasti, a Sputnjik postati možda najznačajniji ruski proizvod još od planetarno slavnog kalašnjikova, jurišne puške AK-47, i dokaz uspjeha ruske znanosti i tehnologije, poput prvog svjetskog satelita iz 1957. po kojem je cjepivo dobilo ime.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više