Novosti

Politika

Glas španskog ekstremizma

Uspon Voxa potaknuo je Narodnu stranku da se upusti u natjecanje u desničarenju, što PP-u nije pomoglo, ali je ekstremistima dalo dodatni vjetar u leđa

Large internacionala  vukobratovi%c4%87

Lider Voxa Santiago Abascal i Viktor Orbán na nedavnom susretu europskih desničara u Madridu (foto Reuters)

Neočekivane zvijezde izbora u španjolskoj autonomnoj zajednici Kastilji i Leonu održanih prošle nedjelje postale su - krave. Šef Narodne stranke (PP, desni centar) Pablo Casado stao je u januaru ispred pašnjaka u svojoj rodnoj regiji i uz mukanje u pozadini održao konferenciju za medije. Na njoj je prozvao španjolsku vladu koju vode socijalisti (lijevi centar) premijera Pedra Sáncheza i osobito njihovog ministra za zaštitu potrošača iz redova komunista, Alberta Garzóna, da su uništili međunarodnu reputaciju zemlje, uvrijedili stočare i mediteransku prehranu, te nazvali Španjolce prljavima. To je bila reakcija na Garzónov intervju u kojem je upozorio na negativne posljedice velike industrije mesa i pretjerane konzumacije mesnih proizvoda za zdravlje i klimu. Epizoda je privukla pažnju javnosti jer je Casado očito krivo interpretirao Garzónove izjave kako bi dizao tenzije pred izbore u siromašnom i stočarskom dijelu zemlje.

Afera s kravama služi kao ilustracija trampizacije španjolske politike. Casadu se strategija ovog puta isplatila: narodnjaci su s 31,4 posto osvojenih glasova izborili prednost pred glavnim konkurentima socijalistima koje je podržalo 30 posto birača, ali to je Pirova pobjeda. Casadova stranka je i ranije bila na vlasti u Kastilji i Leonu, ali je izazvala prijevremene izbore da se riješi manjeg koalicijskog partnera s umjerene desnice, stranke Građani (Ciudadanos). Umjesto njih, narodnjaci su sad prisiljeni tražiti potporu ekstremno desničarske stranke Vox (na latinskom Glas), koja je završila na trećem mjestu i osvojila visokih 17,6 posto glasova. Vox je načelno već partner PP-u u nekoliko autonomnih zajednica, uključujući glavni grad Madrid, ali Kastilja i Leon bit će drugačiji, jer Vox traži važna mjesta u vlasti te autonomne jedinice. To je problem za PP, ali i za političku atmosferu općenito.

Unatoč visokoj potpori koju Vox uživa, radi se o stranci ekstremnih stavova. Svi elementi suvremenog desnog ekstremizma su tu: protive se posebnoj zaštiti žena od nasilja, žele zabraniti "LGBT propagandu", šire strah od muslimana, brinu se za rasnu i kulturnu čistoću Španjolske, slave kolonijalnu tradiciju zemlje, žele ukinuti autonomiju Baskije i Katalonije unutar španjolske države te zabraniti manjinske stranke. Dio ovih politika nije stran ni narodnjacima, a Casado, koji je PP preuzeo 2018. i sam pripada njenom desnom krilu. Kao veliki protivnik "ilegalnih migranata" i "rodne ideologije" možda je najviše negativnih komentara izazvao nakon sudjelovanja na misi za fašističkog diktatora Francisca Franca krajem 2021. Njegovi "populistički" potezi djelomično su bili usmjereni i zaustavljanju rasta Voxa, koji se odvojio od narodnjaka 2014. i profitirao od njihovih korupcijskih afera. No ako se Vox dosad zadovoljavao mrvicama vlasti i sudjelovanjem u pomicanju narodnjaka udesno, to im više neće biti dovoljno. Casado je implicitno podržao formiranje koalicije s Voxom u Kastilji i Leonu, ali i požurio najaviti kako ništa neće moći "ugroziti evropsku orijentaciju" Španjolske. To je bila očita referenca na Voxovo šurovanje s mađarskim i poljskim vladajućim strankama koje su u sukobu s EU.

Natjecanje s Voxom u desničarenju narodnjake je već dovelo u poziciju većih katolika od pape - i to doslovno, kao kada je gradonačelnica Madrida Isabel Ayuso prekorila papu jer se ispričao za zločine Katoličke crkve prilikom kolonizacije Meksika. Snažna politička polarizacija zemlje osobito je vidljiva prilikom protesta desnice protiv amnestije za katalonske lidere zbog organizacije referenduma o nezavisnosti Katalonije, na kojima narodnjaci i Vox igraju istaknutu ulogu, ali i prošlogodišnjeg ubojstva LGBT osobe u Galiciji te niza drugih homofobnih napada diljem zemlje koje je Vox odbio eksplicitno osuditi kao zločin iz mržnje. Prema posljednjim anketama, napravljenim nakon izbora u Kastilji i Leonu, Vox i Narodna stranka na nacionalnoj razini sada uživaju gotovo identičnu potporu i pušu za vrat vladajućim socijalistima. Narodnjaci, drugim riječima, nisu profitirali od svojih desnih skretanja, ali su ostavili otvorena vrata ekstremnoj desnici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više