Novosti

Društvo

Godina opasnog iživljavanja

Polijevanje benzinom, izlet u nebo i stavljanje pred zid neke su od stotinu prijetnji upućenih SNV-u i redakciji Novosti u 2017., koja je bila rekordna godina po broju prijetnji. Da situacija nije bolja ni u ostatku zemlje potvrđuju slučajevi iz Rijeke, Srba, Okučana i Pakraca, gdje se lokalni Srbi suočavaju i s fizičkim napadima te uništavanjem imovine

U potrazi za prijateljem zaustavio sam se ispred kafića u centru Okučana. S vrata su me zazvali poznanici, a kratko nakon što sam im se javio osjetio sam udarac sleđa. Kako je napadač na kraju priznao, zasmetalo mu je što ‘Hrvati pričaju s četnikom’ – prisjeća se Siniša Martinović, zamjenik načelnika Okučana iz redova srpske manjine, večernjih sati 17. studenoga 2013. godine. Nakon udarca je uslijedila i prijetnja. ‘Jebem vam mamu četničku, ubit ću te iz pištolja, nije ovo Vukovar. Vi ste krivi što smo morali napustiti svoje domove’, zaurlao je sredovječni muškarac na Martinovića koji se, godinama nakon rata, te večeri ponovno suočio s prijetnjama. Kako kaže, u periodu prije napada međunacionalni odnosi su u tom zapadnoslavonskom mjestu bili vidno poboljšani, međutim napadača i njegove istomišljenike zasmetalo je što je devet dana ranije, povodom krsne slave, Mitrovdana, u kući okupio goste i pozvao sveštenika.

Kako pokazuju podaci Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakon rata 1990-ih upravo godina u kojoj je zaprijećeno Martinoviću predstavlja prekretnicu u porastu govora mržnje i napada na Srbe u Hrvatskoj. Nakon priključenja Evropskoj uniji i prvih razbijenih dvojezičnih ploča u Vukovaru, SNV iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijetnji upućenih na račun srpskih organizacija ili viđenijih pojedinaca te zajednice. Međutim, zbog nepovjerenja u institucije, kao i zbog straha, najveći broj njih nije prijavljen nadležnim tijelima. Na to se nije odlučio ni Siniša Martinović.

- Policajci su sami, kada su saznali što se dogodilo, izašli na teren i protiv počinitelja podigli prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira, a zbog prijetnje smrću su slučaj prijavili i nadležnom Državnom odvjetništvu - svjedoči donačelnik Okučana.

Napadač D. G., nekadašnji pripadnik Hrvatske vojske, u prosincu 2013. kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 912 kuna, a četiri godine kasnije, početkom studenoga 2017., Općinski sud u Slavonskom Brodu ga je nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine.

- Nisam zadovoljan presudom. Očito vas netko treba ubiti da bi kazna bila veća - žali se Martinović i dodaje da se sudska rasprava na kraju u najvećoj mjeri svela na to gdje se tko nalazio za vrijeme posljednjeg rata.

Ipak, njegov slučaj danas predstavlja jedan od rijetkih u kojem je donesena presuda. Prema podacima SNV-a, u 2017. godini još je jedan slučaj prijetnje, ovaj put upućene Miloradu Pupovcu, predsjedniku te organizacije, okončan sudskom odlukom. U svibnju ove godine Splićanin s prebivalištem u Švicarskoj osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Pupovcu je poslao e-mail u kojem tvrdi da ga ‘treba zaklati’, a sve Srbe objesiti i zapaliti, zamjerajući Franji Tuđmanu ‘što ih sve nije zaklao’. U istoj godini započelo je i suđenje Vladimiru Horvatiću, vukovarskom liječniku koji je krajem 2015. putem svog Facebook profila Vojislavu Stanimiroviću, tadašnjem predsjedniku SDSS-a, zaprijetio pijenjem krvi iz ‘tri prsta, sdpovska četnička’. Nakon prijave policiji, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravlja, Horvatić se ispričao, ali zbog optužnice vukovarskog Općinskog državnog odvjetništva slučaj je završio pred sudom. Na prvom ročištu, održanom početkom travnja, Stanimirovića su pred Općinskim sudom u Vukovaru dočekali prosvjedi veterana, a u sudnici se morao suočiti i sa saborskim zastupnikom Stevom Culejom i njegovim istomišljenicima.

Tankosića, njegovu suprugu i šest drugih stanara zgrade u centru Srba 12. kolovoza oko ponoći prenuli su bijesni povici. ‘Majku vam jebem četničku, sve ću vas pobiti jedno po jedno’, urlao je njihov sumještanin

Osim Dražena Keleminca, predsjednika filoustaškog A-HSP-a, protiv kojeg su jesenas podignute dvije optužnice po Kaznenom zakonu, jedna zbog prijetnje koju je 2015. uputio Miloradu Pupovcu na obilježavanju Dana ustanka u Srbu i druga zbog javnog spaljivanja primjeraka tjednika Novosti, tek ostaje za vidjeti hoće li se pred sudom naći i autori sedam prijetnji, koliko ih je u 2017. prijavio pravni odjel SNV-a. Riječ je o najradikalnijim primjerima uvredljivih pisama, e-mailova i poruka preko društvenih mreža koje su u prethodnih 12 mjeseci pristigle na adresu krovne organizacije Srba u Hrvatskoj i redakcije Novosti. Za razliku od lani, kada su zabilježene 62 uvredljive i prijeteće poruke, 2017. godina s njih preko stotinu predstavlja rekord. Najveći broj takvih poruka zabilježen je u tri vala: nakon što su Novosti objavile da je u Jasenovcu postavljena ploča s ustaškim pozdravom, nakon što je u veljači 2017. udruga U ime obitelji pokrenula kampanju da se dokine javno financiranje ovoga tjednika te za vrijeme nacionalističke histerije u kojoj su, uz pomoć desnih medija, Srbi ljetos označeni kao glavni krivci za požare u Dalmaciji.

Među prijetnjama je i pismo poslano iz Slavonskog Broda u kojem se Pupovcu postavlja ultimatum ‘mir ili plivanje Savom’, uz poruku ‘četnici, van iz Hrvatske!’ i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Isti pošiljatelj, koji se predstavlja kao hrvatski branitelj, ranije je također pismenim putem sugerirao da bi Pupovca trebalo ‘staviti uza zid’, a redakciju Novosti, koju naziva ‘četničkim brlogom’, preseliti u Srbiju. I sve to na fotokopiji naslovnice huškačkog Hrvatskog tjednika, na kojoj uz naslov ‘Bit će ovo država po mjeri nas hosovaca, a ne četnika’, s hitlerovskim brčićima pozira Marko Skejo, nekadašnji zapovjednik zloglasne IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban. U arhivi pravnog odjela SNV-a nalaze se i deseci naljepnica s uvredljivim porukama koje, u prosjeku svaka dva tjedna, osvanu na portafonu glavnog ureda organizacije smještenog u centru Zagreba. Iako su o neposrednom fizičkom približavanju počinitelja posljednjih nekoliko godina u više navrata obavijestili policiju, ona je tek prije dva tjedna prvi put odlučila uzeti otiske prstiju. Ranije su SNV-u sugerirali da u svoj ulaz postavi nadzorne kamere.

Najveći broj arhive zauzimaju prijetnje pristigle preko Facebooka. ‘Bježi, nestati ćete i ti i sin preko noći’, posljednja je koju je Pupovcu privatnom porukom uputio mlađi muškarac iz Rijeke. Međutim, za razliku od nekih recentnih slučajeva u kojima je policija u kratkom roku pronašla one koji su putem te društvene mreže prijetili ministru Milanu Kujundžiću i novinarki Nataši Božić Šarić, u svim slučajevima koje je SNV u ovoj godini prijavio još se uvijek vodi istraga.

Novostima je iz DORH-a potvrđeno da još uvijek provjeravaju navode iz dvije kaznene prijave. Prvu od njih SNV je u rujnu podnio protiv I. Š. koji je putem e-maila u najmanje pet navrata prijetio redakciji Novosti. ‘Voljeli su se sprdati i neki satirični novinarčići u Francuskoj. Pa ih je pola prestalo biti šaljivo… Do istrage vaše ili naše’, napisao je on i potom narednih dana zaprijetio i ‘izletom u nebo’ te polijevanjem redakcije benzinom i paljenjem.

Druga, datirana u zadnje dane studenoga, podnesena je protiv Predraga Peđe Mišića, člana Hrvatske konzervativne stranke (HKS), nakon čijeg se gostovanja u ‘Nedjeljom u dva’ i raspravi o karakteru posljednjeg rata na meti ‘domoljubne’ javnosti našao Aleksandar Stanković, novinar i urednik te emisije. Mišić, sudionik antićiriličnih prosvjeda u Vukovaru, prijavljen je nakon što je na adresu SNV-a pristiglo pismo koje je sadržavalo nekoliko isječaka s Facebooka te Mišićev autorski tekst s internetske stranice HKS-a. ‘Taman stajao sam razbit ću svaku ploču, razbit ću i tebe… ja sam spreman ovaj put ići do kraja, s tobom očito drugačije ne može… ovaj put mislim ozbiljno… ovo je obećanje preko kojeg neću prijeći’, citira se u kaznenoj prijavi SNV-a.

Negativni rekord odrazio se i na druge gradove, što potvrđuje slučaj Mile Opačića, predsjednika VSNM-a grada Rijeke. Njega je ujutro 5. kolovoza, na 22. godišnjicu Oluje, na parkingu ispred zgrade dočekao uznemirujući prizor: automobil mu je bio kompletno išaran porukama s četiri ‘s’ i ‘čedo, majku mu’, pri čemu su mu bojom uništene tablice i prednje staklo. Kako je u razgovoru za Novosti potvrdio Milan Eraković, pravnik i član riječkog VSNM-a, policija u tom slučaju još nije pronašla počinitelje, zbog čega je na čekanju i državnoodvjetnička odluka kojom se nepoznatog počinitelja tereti za poticanje na nasilje i mržnju.

Dva slučaja prijetnji i fizičkih napada zabilježena su i u pakračkom kraju. Kako je objasnio Nikola Ivanović, dogradonačelnik Pakraca, prvi od njih dogodio se početkom rujna, kada je desetak godina stariji mladić u gradskom kafiću napao srednjoškolca, opsovavši mu srpsku majku. Drugi se odnosi na starijeg muškarca M. V. koji je potjerao stoku koja već mjesecima pustoši pakračkim selima, o čemu su Novosti već pisale. Uz povike da mu je mjesto u Srbiji, isti dan presrela su ga trojica muškaraca. M. V. tvrdi da je vlasnik stoke F. M. njemu i supruzi poručio kako će ih ‘noćas potući’, a za razliku od prvog slučaja, koji je policija tretirala kao prekršaj, ovaj je okončan obostranim podnošenjem kaznenih prijava.

U prekršajnoj prijavi koju je policija u Srbu podigla ljetos nalazi se ime Milana Tankosića, nekadašnjeg zamjenika načelnice u općini Gračac. Tankosića, njegovu suprugu i šest drugih stanara zgrade u centru Srba 12. kolovoza oko ponoći prenuli su bijesni povici. ‘Majku vam jebem četničku, sve ću vas pobiti jedno po jedno. Nećete dugo, sve ću vas skratiti za glavu. Izlazite kukavice, zapalit ću vam auta’, urlao je njihov sumještanin I. K. Nakon što je saznao da je prijavljen policiji, I. K. se sljedeće poslijepodne opet dovezao do zgrade, ovaj put prijeteći Tankosiću zbog javnih govora koje je proteklih godina držao povodom obilježavanja Dana ustanka u Srbu, uz poruku da će ga ubiti i srušiti spomenik NOB-u u centru mjesta. Iako je slučaj na kraju završio prekršajnom, a ne kaznenom prijavom i zabranom prilaska koju je I. K. prekršio nakon svega nekoliko dana, Tankosić za Novosti ističe da je zadovoljan postupanjem lokalnih policajaca.

- Reagirali su pravovremeno. Zadovoljan sam s njihovim postupanjem, ali nisam sretan da se takve pojave i dalje dešavaju u našem društvu - govori on.

Da su sve učestalije prijetnje smrću i posljedični fizički napadi nusprodukt javne atmosfere koja sve češće naginje udesno i u kojoj glavnu riječ vode ivkošići, bujanci, košići i markićke, smatraju i u SNV-u. Kako objašnjava Saša Milošević, potpredsjednik organizacije, bilo bi iluzorno očekivati promjenu nabolje kada se antagonizam prema Srbima javlja u svim strukturama društva.

- Kroz učenje mitova koji demoniziraju Srbe takve se pretpostavke već definiraju u državnim politikama, odnosno u obrazovnom sustavu i javnim medijima. A nakon što se te pojave za one koji ih nisu na prvu shvatili uproste i kroz pop-kulturu, bilo da je riječ o muzici Marka Perkovića Thompsona ili radovima desničarskih medija, jasno je odakle toliki broj poruka mržnje i zašto se dijelom njih nitko ne bavi - zaključuje Milošević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više