Novosti

Kronika

Godišnjica 13. proleterske

U Gornjem Sjeničaku, 7. novembra, obilježena 78. godišnjica formiranja slavne 13. proleterske udarne brigade čiji je komandant bio narodni heroj Rade Bulat

Large 6

Spomenik u Gornjem Sjeničaku pored devastirane zgrade osnovne škole

U Gornjem Sjeničaku, 7. novembra obilježena je 78. godišnjica formiranja slavne 13. proleterske udarne brigade čiji je komandant bio narodni heroj Rade Bulat. Kod devastiranog Doma brigade okupilo se dvadesetak antifašista iz Samobora, Zagreba i Karlovca.

Domaćin je bio predsjednik Mjesnog odbora Gornji Sjeničak-Utinja Petar Linta. Prisutne je pozdravio predsjednik karlovačkih antifašista prof. Miroslav Delić, a potom je o samoj brigadi, njenim uspjesima i najistaknutijim pripadnicima, nekoliko minuta prisutne podsjetio Petar Pero Rajić, predsjednik antifašista Zagreba i Zagrebačke županije.

Brigada je prošla put od preko 11.000 kilometara. Oslobodila je južni dio Slovenije pa je i general Bulat proglašen počasnim građaninom Metlike. Također je oslobađala Šumadiju te je sudjelovala na proboju Sremskog fronta da bi borbeni put završila u Zagrebu početkom maja 1945. godine. U Sošicama i u Radatoviću na Žumberku gdje su spomenici stradalim borcima, domaćini su im također odali počast.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više