Novosti

Kronika

Godišnjica partizanske Brigade Radić

Antifašistički jubilej u Općini Rasinja: Brigada se borila u Prigorju, Podravini te na drugim područjima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Vwevdgywhcbp5k7x3a0pqyg39g0

Spomen obilježje u Rasinji

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Rasinja (UABA), obilježena je 77. obljetnica osnivanja poznate partizanske brigade Braća Radić. Na povijesnom mjestu osnivanja brigade, kod spomenika u šumi između mjesta Duga Rijeka i Ludbreški Ivanac, okupili su se članovi rasinjskog antifašističkog udruženja, UABA Grada Koprivnice i Grada Ludbrega te Općine Rasinja. Ovogodišnju obljetnicu uveličao je Gabrijel Nofta, 95-godišnji partizan iz Ludbrega.

Dušan Dulikravić, predsjednik UABA Rasinje, podsjetio je na značaj osnivanja brigade za razvoj NOB-a i revolucije u potkalničkom kraju.

- Četvrtog septembra 1943. godine, osnovana je slavna brigada Braća Radić. Sastavljena od boraca iz svih krajeva, predvođena komunistima, borila se u Prigorju i Podravini te na drugim područjima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Velika nam je čast što možemo izraziti poštovanje prema drugovima i drugaricama koji su za našu slobodu i mir dali svoje živote - rekao je Dulikravić.

Danimir Kolman, načelnik Rasinje, podsjetio je na važnost antifašističke ideje.

- Kad je riječ o antifašizmu, njegovoj zaštiti i promociji, u Općini Rasinja možemo biti posebno ponosni. S velikim zadovoljstvom ističem da smo obnovili veliki broj antifašističkih spomenika. Moramo antifašističke ideje približiti mlađim generacijama – istaknuo je Kolman. U sklopu proslave obljetnice, obiđena su antifašistička obilježja u Ludbreškom Ivancu, a druženje se nastavilo u Društvenom domu, u susjednom Velikom Pogancu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više