Novosti

Kronika

Gorani krijesovima i budnicama obilježili Prvi maj

Obilježavanje Prvog maja krijesovima i budnicama jedna je od aktivnosti projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara" u organizaciji pododbora "Prosvjete" u Moravicama i Gomirju

Stanovnici Gorskog kotara već tradicionalno obilježavaju Prvi maj krijesovima i budnicama. Ove godine to je bila jedna od aktivnosti projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara" u organizaciji pododbora "Prosvjete" u Moravicama i Gomirju.

U subotu uvečer, uoči Prvog maja, upaljeni su krijesovi u zaseoku Jakšić u Moravicama i lokaciji Bregovi kod Gomirja oko kojih su se skupili članovi pododbora i mještani svih uzrasta, od djece od pet-šest godina do 80-godišnjaka, rekla je za Novosti voditeljica projekta Maja Musulin, ističući da se oko krijesa u Moravicama skupilo 70-ak ljudi, uz još 20-ak u Gomirju.

Nakon paljenja krijesa, u Moravicama je nastavljeno druženje u prostorijama pododbora "Prosvjete". Moravičani se te noći nisu previše naspavali s obzirom da su im oko sedam ujutro članovi orkestra koji djeluje u sastavu tamošnjeg pododbora, na čelu s Novicom Vučinićem te KUD-a "Željezničar" tradicionalnom budnicom uveselili prvomajsko jutro. Nakon toga odvezli su se u 15 kilometara udaljeno Gomirje da bi i tamošnjim stanovnicima odsvirali budnicu, a onda su to učinili i u Ljubošini u kojem također žive pripadnici srpske zajednice. U svakom od ta tri naselja budnice su odsvirane na već uobičajenim lokacijama, u Moravicama kod željezničke stanice i blizu sjedišta pododbora, u Gomirju u centru mjesta i u Ljubošini kod škole, kazala nam je Musulin.

Da sve bude u još prazničnijem ugođaju, pobrinuli su se i nogometaši klubova iz Moravica i Gomirja koji su odigrali utakmicu u kojoj su Moravičani pobijedili.

Projekt provode pododbori "Prosvjete" uz financijsku i programsku podršku Srpskog narodnog vijeća, a kako nam je Musulin najavila, sredinom maja bit će održana radionica na kojoj će biti riječi o običajima na seoskim slavama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više