Novosti

Društvo

Gotovo 60% Amerikanaca zarazilo se koronavirusom, sve manje posljedice

Američka državna agencija Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak je objavila friške podatke koji pokazuju da se do veljače koronavirusom zarazilo gotovo 60 posto stanovništva, dvostruko u odnosu na prosinac prošle godine

Large cjepivo

Ilustracija (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Javna percepcija, rasprostranjena u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj, da se nakon pojave omikron varijante većina ljudi zarazila koronavirusom, potvrdila se ovih dana kao prilično precizna, barem kada su u pitanju Sjedinjene Države. Tamošnja državna agencija Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak je, naime, objavila friške podatke koji pokazuju da se do veljače koronavirusom zarazilo gotovo 60 posto stanovništva, odnosno dvostruko u odnosu na prosinac prošle godine.

'Do veljače 2022. dokazi o ranijoj infekciji Kovidom-19 značajno su se povećali u svakoj dobnoj skupini', izvijestili su iz CDC-a, naglasivši da se to naročito odnosi na djecu i adolescente, dakle skupine koje su manje procijepljene, a najmanje na osobe starije od 65 godina. Istovremeno, broj hospitalizacija kontinuirano je nizak, a smrtnost o konstantnom padu.

Prema ovom istraživanju, javlja New York Times, čak tri četvrtine mladih i adolescenata do veljače ove godine zarazilo se Kovidom-19, a istraživači CDC-a do podataka su došli analiziranjem uzoraka krvi u svim saveznim državama od rujna prošle do veljače ove godine.

U uzorcima su tražili isključivo antitijela koja se proizvode kao posljedica infekcije, a ne cijepljenja, te došli do zaključka da se prisustvo antitijela u periodu od rujna do prosinca stabilno povećavalo za jedan do dva postotna poena svakih četiri tjedna, da bi se u prosincu dogodio nagli skok od 25 posto u razdoblju od dva mjeseca.

Udio uzoraka s prisustvom antitijela porastao je u tom periodu sa 45 na 75 posto među djecom starom do 11 godina i među adolescentima od 12 do 17 godina, a kod odraslih u dobi od 18 do 49 godina povećao se na 64 posto. U dobnoj skupini od 54 do 64 godine takvih uzoraka bilo je oko 50 posto, a kod starijih od 64 godine oko trećina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, za SAD-om po ukupnom broju slijede Indija s 43 milijuna registriranih slučajeva, a zatim Brazil s 30.3 milijuna. Budući da je Indija država s 1.38 milijardi stanovnika, može se pretpostaviti da ona, a vjerojatno i Brazil, manje efikasno registriraju slučajeve.

S druge strane, tri evropske države koje za njima slijede po broju registriranih slučajeva pokazuju sličan trend kao SAD; u Francuskoj, koja ima 67.4 milijuna stanovnika registrirano je 27.6 milijuna slučajeva, u Njemačkoj koja ima 84 milijuna stanovnika registrirano je 24.5 milijuna slučajeva, a u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazilo se 22 od 67 milijuna stanovnika. Ukupan broj infekcija na globalnoj razini u srijedu je iznosio 509 milijuna potvrđenih slučajeva.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više