Novosti

Politika

Gotovo dvije tisuće zaposlenih nije dobilo niti minimalnu plaću

Državni inspektorat utvrdio je najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini

Qavaat92qlnm3lhrf3jwpz6n65l

I dok se poslodavci, posebice u ugostiteljstvu, građevini i trgovini žale na manjak radne snage, s druge strane dio njih ne ispunjava svoje obaveze ni prema državi ni radnicima (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Velik dio poslodavaca još uvijek ne isplaćuje ni minimalne plaće, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a neki stranci se zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak - podaci su Državnog inspektorata koje donosi Večernji list.

I dok se poslodavci, posebice u ugostiteljstvu, građevini i trgovini žale na manjak radne snage, s druge strane dio njih ne ispunjava svoje obaveze ni prema državi ni radnicima.

Inspektori rada su od 1. travnja 2019., otkako je ponovno krenuo s radom Državni inspektorat, do 15. kolovoza 2019. obavili 3072 nadzora, od toga 1262 u priobalnim županijama. Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini.

Posebno zabrinjavajući podatak jest da poslodavci za čak 1860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću, od toga ih je 1425 na Jadranu, odnosno 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.

Inspektori rada napisali su 412 upravnih mjera koje se odnose na privremene zabrane obavljanja djelatnosti zbog neprijavljenih radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće vrijeme, stranih radnika bez dozvole boravka i rada, i slično. 174 takvih mjera doneseno je na području jadranske obale.

Od 87 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti 71 bilo je u jadranskim županijama, od toga najviše (63) u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji jer su za poslodavce radili radnici neprijavljeni na mirovinsko osiguranje, te stranci bez dozvola.

Što se pak prekršaja tiče, inspektori su ih utvrdili 1590. Protiv poslodavaca prekršajnim sudovima podnijeli su 757 optužnih prijedloga, a od toga gotovo polovicu u jadranskoj Hrvatskoj. Najčešći prekršaji odnosili su se na neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prijavljivanje nakon roka, neisplatu minimalne plaće, prekovremeni rad, dnevni i tjedni odmor, neizdavanje potvrde o ugovoru o radu prije početka rada, sklapanje ugovora na određeno, nedostavljanje radnicima isprava o plaći…

Poslodavci nisu sklopili pisani ugovor s 279 radnika, a u tome prednjače poslodavci u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Zatim 277 radnika nije prijavljeno na mirovinsko osiguranje, od toga njih 163 u priobalju i opet ih je najviše, 119, bilo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. A 462 radnika na mirovinsko su prijavljena nakon isteka roka, 122 stranca radila su bez dozvola, od toga njih 102 u priobalju, a najviše (80) u Istri i Primorsko-goranskoj te Ličko–senjskoj županiji.

Uz to, Turistička inspekcija je obavila 4158 nadzora tvrtki i građana koje se bave ugostiteljstvom i uslugama u turizmu. Na kontinentu je bilo 1217 nadzora, u priobalju 2941. U 3342 slučaja (80 posto) nije bilo povrede propisa. U 816 nadzora bilo je 877 povreda propisa. Sanitarna inspekcija provela je 5141 nadzor, od toga 2633 na Jadranu, a 2508 na kontinentu. Najčešći nedostaci, posebno u sektoru ugostiteljstva, tiču se opće higijene i uvjeta u kojima se obavlja djelatnost rukovanja i čuvanja hrane te sustave samokontrole hrane.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više