Novosti

Politika

Grad Beograd od 1. siječnja 2020. godine zabranio plastične vrećice

Od prvog dana ove godine trgovcima je zabranjena prodaja plastičnih vrećica koje su zamijenile papirnate ili biorazgradive kese

7cnyjot9m7q5tbczbcmi30mtpu2

Cilj je sprečavanje i smanjenja stvaranja komunalnog otpada zbog štetnog utjecaja po životnu sredinu (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Grad Beograd je od prvog dana 2020. godine zabranio prodaju plastičnih vrećica. Odluku je donijela Gradska skupština još u septembru 2018, a primjenjuje se od 1. januara. Trgovcima je naloženo da u svim maloprodajnim objektima umjesto plastičnih kesa kupcima prodaju ili dijele papirnate ili biorazgradive vrećice s ciljem sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada zbog štetnog utjecaja po životnu sredinu.

Upotreba prozirnih plastičnih kesa bit će dozvoljena jedino ako se koriste u uslužnim djelatnostima za prodaju voća i povrća te maloprodajnim objektima na aerodromu ako je takva upotreba neophodna iz sigurnosnih razloga. Za one koji krše odluku predviđene su novčane kazne koje za pravne osobe iznose nešto manje od 10.000 kuna, a 1600 kuna fizičke.

Plastične kese su podijeljene na one do 15 mikrona (vrlo lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (plastične za više upotreba). Lagane kese se zabranjuju za upotrebu. Sve plastične kese morat će biti točno označene kojoj grupi pripadaju i to s oznakama, skraćenicama i simbolima materijala vrećice. Plastične kese koje se mogu ponovo upotrijebiti ili ponovo iskoristiti reciklažom materijala označavaju se posebnim simbolom.

Vrećice za bacanje smeća, kao i druge plastične kese koje se ne odnose na ‘isporuku robe ili usluga’, nisu obuhvaćene ovom odlukom. Dakle, u prodavaonicama će se i dalje nabavljati plastične kese za smeće, iako nisu za višekratnu upotrebu. Mediji ističu da zabrana ne znači kažnjavanje onih koji i dalje koriste stare plastične vrećice da u njima nose hranu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više