>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Graditelj modernog Karlovca

In Memoriam: Milan Bijelić zaslužan je za urbanistički razvoj Karlovca u vrijeme kad je ovaj grad doživljavao ekspanziju

U Karlovcu je u 92. godini umro poznati arhitekt Milan Bijelić (1925 - 2016). Ovaj cijenjeni inženjer arhitekture idejni je tvorac i autor projekta stvaranja novog dijela grada, pod službenim nazivom Novi centar. Bilo je to šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je u jeku epohe socijalističkog razvoja odlučeno da se grad počne širiti preko pruge za Rijeku, na zemljište koje je do tada bilo močvarno. Gradonačelnik Karlovca tada je bio Josip Boljkovac, dok je Bijelić bio njegov ‘ministar’, odnosno urbanist zadužen za planiranje izgradnje, za građevinarstvo i komunalnu infrastrukturu, a bili su i veliki prijatelji. Tada je nastao karlovački Novi Centar kao svojevrsna inačica Novog Zagreba. Ovaj dio grada u međuvremenu je proširen i na susjedni Grabrik, a postao je najmnogoljudnija gradska četvrt, s Gradskom knjižnicom, Galerijom, zgradom suda i bivšim Domom JNA, danas Hrvatske vojske, te tržnicom, koju je također projektirao Bijelić.

- Zanimljiv je podatak i da je Milan Bijelić autor prvog karlovačkog nebodera, onog pored ulaska u pothodnik, u kojem je nekada bila Neboder kavana. Tu je cijeli niz ostalih građevina i objekata koji su izgrađeni po njegovom idejnom rješenju. Jednostavno rečeno, bio je alfa i omega izgradnje u Karlovcu, kaže Vladimir Funduk, prvi predsjednik karlovačkog pododbora ‘Prosvjete’.

Bijelić je bio i na mnogim drugim odgovornim društvenim funkcijama u gradu, te šef nekoliko projektnih biroa. Nakon odlaska u penziju i dalje je bio aktivan u životu Karlovca i sudionik mnogih tribina na kojima se raspravljalo o komunalnim i građevinskim problemima u Karlovcu. U javnim nastupima, često je ukazivao na neurbanističku devastaciju javnih površina i građevina.

1/1