Novosti

Društvo

Ин мeмoриaм Никoлa Tрбojeвић (1951. - 2023.)

Mнoги су шoкирaни изнeнaднoм смрћу умирoвљeнoг прoфeсoрa, aктивистa и чoвjeкa из нaрoдa

Large  informator  cime%c5%a1a  %c4%87irilica

Nikola Trbojević

Na mjesnom groblju u Vojniću u četvrtak 11. maja je sahranjen prof. dr. sci. Nikola Trbojević, profesor strojarskog odjela Veleučilišta u Karlovcu u penziji. Trbojević je rođen 11. septembra 1951. godine u Vojniću, a preminuo je iznenada 8. maja 2023. godine u 72. godini života. Bio je istaknut i izuzetno aktivan član srpske zajednice u Vojniću i Karlovačkoj županiji. U više mandata je bio član Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije pa je na tu funkciju bio izabran i na zadnjim manjinskim izborima 7. maja, dan prije nego što je preminuo. Bio je član VSNM-a Općine Vojnić, aktivan u tamošnjem pododboru Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i posebno u radu Nogometnog kluba Petrova gora.

Aktivan je bio u političkom, stranačkom životu pa je bio prvi predsjednik ogranka Samostalne demokratske srpske stranke u Vojniću. Smrt ga je zatekla i na mjestu predsjednika jednog od dva udruženja antifašista u ovom mjestu podno legendarne Petrove gore, što i nije čudno s obzirom da potiče iz poznate partizanske i antifašističke familije.

Nakon završenog strojarskog fakulteta radio je u vojnićkom pogonu Jugoturbinine Tvornice pumpi, bio dugo godina direktor tog pogona, a potom i predsjednik Izvršnog vijeća Općine Vojnić. Kasnije je nastavio školovanje i posvetio se naučnom radu te magistrirao i doktorirao strojarstvo. Nakon rata devedesetih, bio je više godina u izbjeglištvu u Srbiji. Vratio se u Vojnić i zaposlio na strojarskom odjelu karlovačkog Veleučilišta gdje je predavao više stručnih kolegija. Zbog svog nekonvencionalnog ponašanja bio je omiljen među studentima ili kako je netko zgodno primijetio - bio je čovjek iz naroda. Mnogi stanovnici Banije, Like i Korduna ostali su šokirani njegovom iznenadnom smrću, jer Opac, kako su ga svi zvali, nije bolovao.

Na groblju se od pokojnog Trbojevića prigodnim riječima oprostio njegov dugogodišnji kolega s Veleučilišta prof. dr. sci. Jovan Vučinić. Prije sahrane održana je komemoracija na kojoj je o Trbojeviću u ime SKD Prosvjeta, pododbora Vojnić i NK Petrova gora, govorila Nikolina Gvozdenović, kao i Ivan Štedul, dekan karlovačkog Veleučilišta te prof. Miroslav Delić, predsjednik karlovačkih antifašista i potpredsjednik SABA RH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više