Novosti

Društvo

Ин мeмoриaм: Свeтoмир Бojaнин (1932-2024)

Прoф. др. Бojaнин рaдиo je у бeoгрaдскoм Институту зa мeнтaлнo здрaвљe тe кao прoфeсoр Дeфeктoлoшкoг фaкултeтa у Бeoгрaду. Jeдaн je oд утeмeљивaчa нeурoпсихoлoгиje рaзвojнoг пeриoдa и знaмeнити дjeчjи психиjaтaр

Large informator memoriam  %c4%87irilica

Prof. dr. Svetomir Bojanin (1932 - 2024.)

Dana 9. januara ove godine, među sadašnjim i nekadašnjim stanovnicima Bolmana, prostrujala je vijest da je u Beogradu, samo tri dana nakon što je napunio 92. godinu života, preminuo njihov Bolmanac – prof. dr. Svetomir Bojanin je rođen u Bolmanu 6. januara 1932. godine.

Otac Stanoje bio je poznati bolmanski trgovac, a mati Alinka učiteljica. Osnovnu školu završio je u Bolmanu, srednju školu pohađao je u Novom Sadu i Somboru, medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1957. godine, a specijalizaciju iz neuropsihijatrije u Beogradu 1964.

Osim djetinjstva, u Bolmanu je provodio i ljetne raspuste, o kojima je pisao u knjizi "Gordijev čvor mladosti". Tokom školske godine 1966/67. proveo je jedan semestar na stručnom usavršavanju u Parizu, u timu prof. Lebovisija i u Psihološkoj laboratoriji "Anri Rusel". Doktorsku disertaciju pod naslovom "Disgrafija dece mlađeg školskog uzrasta kao dispraksička pojava" odbranio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1976.

Radio je u beogradskom Institutu za mentalno zdravlje (bio je i načelnik Odeljenja za decu i adolescente pri tom Institutu) te kao profesor Defektološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od utemeljivača neuropsihologije razvojnog perioda i znameniti dječji psihijatar. Učestvovao je u pokretanju postdiplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Beogradu iz oblasti neuropsihologije, u okviru koje je predavao razvojnu neuropsihologiju.

Svetomir Bojanin je napisao, sam ili u koautorstvu, desetak monografija iz područja dječje psihijatrije i neuropsihologije, kao i eseja posvećenih čovjekovom duhovnom razvitku. Objavio je veći broj članaka u različitim publikacijama. Dnevna bolnica za decu u beogradskom Institutu za mentalno zdravlje (IMZ) od 2012. godine nosi njegovo ime, kao i osnovna i srednja škola za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju u Subotici. U martu 2020. godine dobio je nagradu za životno djelo "Dositej Obradović".

Bojaninovi Bolmanci odužili su mu se opširnom biografijom u knjizi "Bolman je bio Bolman" (2012. godine). Sahranjen je 12. januara na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više