Novosti

Društvo

Granica ubija

Četrnaestogodišnji migrant preminuo je na granici između Poljske i Bjelorusije nakon što je bio izložen ekstremnoj hladnoći. Izbjeglice i migranti ostaju zarobljeni na ničijoj zemlji bez hrane i pitke vode na temperaturama ispod ništice

Large rsz migranti zimav1

(foto UNHCR/L. Abou Khaled)

Policija u glavnom gradu regije Białystoku, na granici između Poljske i Bjelorusije, potvrdila je smrt migrantskog dječaka za The Independent, ali nije objavila nikakve druge detalje. Četrnaestogodišnji Kurd smrznuo se uslijed sve nižih temperatura na graničnom području.

Izbjeglice i migranti ostaju zarobljeni na ničijoj zemlji između Poljske i Bjelorusije bez hrane i pitke vode, na temperaturama ispod ništice. Poljske vlasti humanitarnim i medicinskim organizacijama onemogućuju pristup do granice, čime su ljudi prepušteni ozbiljnim životnim ugrozama. Brojne su organizacije na to upozorile i kritizirale nesposobnost i manjak volje EU da zaštiti ljudske živote.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UN-ova Agencija za izbjeglice (UNHCR) pozvale su na hitno rješavanje krize na granici Poljske i Rusije kako bi se spriječio daljnji gubitak života, nakon najmanje deset smrtnih slučajeva migranata.

"Ovoga tjedna svjedočimo brojkama koje se u medijima kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća osoba koje su zarobljene na prostoru ničije zemlje između Bjelorusije i Poljske. Osobe u potrazi za utočištem u europskom političkom i medijskom prostoru postale su ‘oružje’ i ‘hibridni napad’, čime ih se u potpunosti dehumanizira i iznova predstavlja prijetnjom, potpuno zatirući činjenicu da se radi o osobama koje bježe upravo od sukoba, prijetnji i progona",  upozorili su iz Inicijative Dobrodošli!.

Iz inicijative navode kako Lukašenkova vlada instrumentalizira izbjeglice za vlastitu prljavu političku igru, organizacijom letova i obećanjima prolaska do EU, dok ih po dolasku očekuje skupa naplata tih istih putovanja, otimanje i uništavanje osobnih stvari, zlostavljanje, prijetnje smrću te uporaba sile pri protjerivanju prema poljskoj granici, kao i onemogućavanje povratka u Bjelorusiju.

Istovremeno, Poljska izbjeglicama i migrantima onemogućuje pristup teritoriju i sustavu azila sustavnim protjerivanjima, zatvaranjem graničnog prijelaza na kojem bi osobe mogle zatražiti azil te "osiguravanjem" granice s dvadeset tisuća vojnika.

Iz Inicijative Dobrodošli! napominju i da se među vojnicima raspoređenim duž poljske granice nalaze i snage NATO-a, pa tako i 80-ak vojnika iz Hrvatske, čime je Hrvatska direktno uključena u ovaj sukob.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više