Novosti

Politika

Grmoja: Uvijek sam spreman za dom

U trominutnom amaterskom videu emitiranom u Bujici saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja s osmijehom je reagirao na ustaški uzvik i kazao da je uvijek spreman za dom i domovinu

Yv44ezp1dyps48zwz1is75rm85f

Video na YouTubeu

Saborski zastupnik i član Mosta Nikola Grmoja s osmijehom je reagirao na ustaški uzvik ‘Za dom spremni’, koji je uz njegovu pomoć izgovorio Denis Šešelj, veteran HOS-a i član HSP-a. To se vidi u trominutnom amaterskom videu, koji se može pronaći na YouTubeu, a koji je emitiran u emisiji Bujica u ponedjeljak navečer. Snimka pokazuje Grmoju i Šešelja dok u metkovskom kafiću razgovaraju o trenutnom skandalu sa spomen-pločom u Jasenovcu.

‘Niđo, prijatelju, što ti misliš o ‘Za dom spremni’?’ pita Šešelj Grmoju. ‘Ja sam uvijek spreman za dom i za domovinu’, odgovara kroz smijeh predstavnik vladajuće koalicije.

Osim što je sada sudjelovao i u upražnjavanju pozdrava, Grmojin stav ‘ekskluzivno’ je objavljen u proustaškoj Bujici, dobivši pohvalu voditelja Velimira Bujanca

Tako počinje trominutni amaterski video, koji je ekskluzivno emitiran u Bujici ovoga ponedjeljka. U klipu koji je u Metkoviću snimio Šešelj, dvojac razgovara o trenutnom skandalu vezanom uz spomen-ploču s natpisom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu i samoj genezi ustaške krilatice.

‘Govorimo o aktualnoj temi koju je pokrenuo naš dragi komunistički prijatelj, drug Arsen Bauk’, kaže Šešelj Grmoji, ističući da sporni pozdrav, gleda li ga se u kontekstu HOS-a, nema nikakvu spornu konotaciju. Neosporno je, veli, da je korišten u vrijeme NDH, ali kaže da to nije isto kao i pozdrav iz Domovinskog rata. ‘Igra riječi ‘Za dom’, ‘Za poglavnika’, ‘Za domovinu spremni’, je potpuno nebitna stvar. To je isto kao Stjepan, Stipe, Stjepko, dakle izvedenica, dok onaj tko ne voli svoj dom nije normalan’, poučava Šešelj.

Grmoja se slaže po pitanju ‘konteksta u kojem se taj pozdrav koristi’.

‘Činjenica je da je to bio ustaški pozdrav i da vrijeđa određene ljude, ali je isto tako činjenica da su ga HOS-ovci koristili u Domovinskom ratu, da su se hrabro borili i da nisu činili zločine pod tim pozdravom’, veli Mostovac, obmanjujući tako javnost i tvrdnjom da u zadnjem ratu nije bilo zločina ‘pod tim pozdravom’.

‘Ali oni će učiniti sve da omalovaže pozdrav i da ga svrstaju u dijelove naše povijesti koje ne želimo. Moramo se oduprijeti i naći strategiju kako obraniti taj pozdrav. Jer ako krenu od pozdrava, doći će do slova ‘U’, pa će ga izbaciti iz abecede’, sarkastično će Šešelj, na što je Grmoja poručio da generalno nije za zabrane, nego za edukaciju.

‘Mladim generacijama treba osvijestiti zločine koji su činili ustaše, i one koji su se činili za vrijeme komunizma. Treba se jasno ograditi od zločinačkih ideologija i graditi budućnost na Domovinskom ratu’, navodi Grmoja, s kojim se složio i Šešelj, ponavljajući da se edukacijom dolazi do ‘poznavanja povijesti’.

‘Jesi li za dom?’ pita ga na kraju diskusije Šešelj. ‘Ja sam za dom, da’, odgovara Grmoja. ‘Meni je drago da si za dom. Spremni!’ zaključuje Šešelj razgovor uz prigodni pozdrav.

Citirani dijalog objavljen je na isti dan kad je predsjednik Sabora i Grmojin stranački kolega Božo Petrov izjavio da ‘Za dom spremni’ treba maknuti iz Jasenovca ako je stavljen tamo sa svrhom provokacije. ‘Ako nije, zašto onda druga strana uvijek sve doživljava kao provokaciju?’ zapitao se Petrov, legitimirajući ovaj usklik, baš poput Grmoje i njihovih HDZ-ovskih partnera u izvršnoj vlasti, kao nešto što ima povijest izvan ustaške konotacije.

Osim što je sada sudjelovao i u upražnjavanju pozdrava, Grmojin stav ‘ekskluzivno’ je objavljen u proustaškoj Bujici, dobivši pohvalu voditelja Velimira Bujanca, koji je konstatirao da saborski zastupnik o ovom pozdravu misli slično što i njegov gost, Branko Borković - Mladi Jastreb. Nakon što su se autori Bujice u prilogu iživljavali nad ‘jugokomunistima’ iz SDP-a i pojedincima koji su se usprotivili ovakvoj ploči u Jasenovcu, Jastreb ih je, kao jedan od pokretača inicijative da ‘Za dom spremni’ postane službeni pozdrav Oružanih snaga RH, nazvao ‘jugoslavenskim fašistima’.

Cijelih sat vremena emisije je, zapravo, bilo posvećeno relativizaciji i promociji ustaškog pozdrava, iako je, čak i u kontekstu HOS-a ili Velimira Bujanca, od početka jasna endehazijska konotacija njegova korištenja. Dobro je poznato da su pravaški ideolozi HOS-a i nekadašnji predvodnici Šešeljeve stranke prigrlili ‘Za dom spremni’ kao isključivi znak programskog i svjetonazorskog divljenja prema NDH, ustašama i Anti Paveliću, zbog čega su njihovi veterani zadnjih godina u nekoliko navrata prekršajno sankcionirani. Sada su dobili i otvorenu podršku Mosta, koji je ‘uvijek spreman za dom’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više