>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Gruž harbour

Projekt još većeg zatrpavanja Dubrovnika brodovima i turistima mogao bi biti nastavljen: Ministar Oleg Butković nekoliko je puta promijenio mišljenje oko megalomanskog projekta u dubrovačkoj luci

Uprava dubrovačke Luke Gruž poništila je prošle jeseni natječaj za dogradnju i 40-godišnje koncesioniranje tog pojedinačno najvrednijega gradskog privrednog resursa, te je odbacila prijavu jedinog natjecatelja. Riječ je o francusko-turskom konzorciju DICPI, a s prilično sumnjivim namjerama i ponašanjem, pa smo čin lučke uprave pozdravili kao rijedak primjer kontre devastirajućem interesu krupnog kapitala. Razlog takvoj njihovoj odluci bilo je kršenje natječajnih propisa, jer DICPI nije dostavio svu dokumentaciju za ulaganje u putnički terminal na koje se obavezuje, premda mu je već jednom bilo odobreno tromjesečno probijanje roka. A ulaganje je poveliko, iako se još ne zna koliko bi točno imalo biti – negdje između 32 i 93 milijuna eura. Raspon unutar kojeg se kreće, međutim, ocrtava ukupne dubiozne projektne okolnosti, počevši od same namjere gradskih vlasti da luku prepusti privatniku umjesto da sama ubire pouzdanu zaradu na prometu.

Ali nakon opisanog upravnog manevra u skučenom prostoru gruškog zaljeva uslijedio je novi, još luđi problem, i to na višoj, državnoj razini: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je krajem siječnja poništilo odluku lučke uprave i predmet vratilo na početak, a uprava je smijenjena. Nije jasno rastumačeno zašto je to učinjeno, niti su se veći mediji potrudili rasvijetliti slučaj, pa ćemo probati ovdje ukazati na poneki važan detalj. U prvom redu na držanje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji je nekoć davno podržavao projekt, zatim je oštro kritizirao francusko-turskog investitora, kao i njegova traženja da hrvatska država pristane na niz krupnih ustupaka, e da bi na koncu ustanovio kako je investitor okej, a lučka uprava nije. Osim toga, razni dijelovi predugovora nisu poznati javnosti, kao što je bio slučaj i u prethodnom, još većem aranžmanu dubrovačkih vlasti i privatnih investitora, onom s apartmanizacijom brda Srđ pod izlikom gradnje golf-terena i obogaćivanja turističke ponude.

Takvo poslovanje vlasti Grada Dubrovnika ne iznenađuje, znamo li potencijal Luke Gruž koja godišnje prima oko 800 tisuća gostiju. DIPCI je pak isplanirao dizanje te cifre na milijun i pol, iako grad i sad lipsa – infrastrukturno te društveno – pod turističkom navalom. Ali privatnom je konzorciju namjera i uvođenje osobne pristojbe koju putnici danas ne plaćaju, pa projekcije njegova 40-godišnjeg profita samo od toga narastaju na preko 300 milijuna eura, što je sasvim dovoljno da nam sve u toj priči odjednom bljesne u punoj jasnosti.

1/1