Novosti

Kultura

Gusta magla na Lukovdolu

Ministarstvo kulture drastično je srezalo sredstva Goranovom proljeću. Ovaj je napad dio pomno orkestriranog kulturkampfa i desno-konzervativnog udara, poručuje član Programskog odbora Marko Pogačar

Hjbk0bxvafp2hq96abaw98rvt7l

Pjesnici su zbog rezanja sredstava prosvjedovali u Runjaninovoj  (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Hrvatski pjesnik i partizan Ivan Goran Kovačić rođen je prije 104 godine, a prije 74 ubijen od četničke ruke. Pjesnička manifestacija Goranovo proljeće ove godine slavi 54. rođendan. Pjesnici su se tradicionalno okupljali u Lukovdolu, rodnom Goranovom mjestu. Ove godine, rođendan se jedva proslavio, jer je Ministarstvo kulture gotovo uništilo proslavu, dodijelivši manifestaciji 50.000, umjesto 150.000 kuna. Nakon žalbe organizatora, iz novčanika je izvađeno još 30.000 kuna, što je bilo dovoljno samo da se Goranovo proljeće ne ugasi. Najvažniju hrvatsku pjesničku nagradu, ‘Goranov vijenac’, dobila je Dorta Jagić, a nagradu ‘Goran’ za mlade pjesnike, Monika Herceg. Nažalost, nisu ih dobile u Lukovdolu, jer zbog smanjenih sredstava organizator nije mogao osigurati prijevoz dvama autobusima.

Vjerujem da bi gospođa Obuljen trebala dati ostavku na mjesto ministrice kulture, jer je jasno pokazala da s potrebama kulture, a osobito s književnosti, nema veze, kaže dobitnica ‘Goranovog vijenca’ Dorta Jagić

Programski odbor Goranovog proljeća, koji čine Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Marko Pogačar, ukidanje gotovo polovice sredstava manifestaciji doživljava kao pokušaj njenog gašenja. Bivši predsjednik Programskog odbora Ivica Prtenjača u Večernjem listu 17. ožujka je kritizirao odluku o smanjenju sredstava, nakon čega se, istog dana, oglasilo i Ministarstvo, ali bolje da nije.

U odgovoru stoji da je ‘visina potpore određena na temelju ocjene opravdanosti prikazanih troškova, javne percepcije manifestacije i njezine relevantnosti na aktualnoj kulturnoj sceni’. Vrijedni činovnici iz Runjaninove, u kojoj stoluje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dalje podučavaju organizatore da su ‘svi korisnici proračunskih sredstava’ dužni Ministarstvu ‘podastrijeti detaljno izvješće o utrošenim sredstvima’, valjda sugerirajući da se to nije radilo do sada. Ministarstvo poručuje da ono ne može samo financirati cijelu manifestaciju, pogotovo stoga što organizatori, tvrde u Runjaninovoj, nisu imali ‘racionalni i profesionalni pristup’.

Programski odbor, najviše je reagirao na slijedeću tvrdnju Ministarstva: ‘Ministarstvo svake godine dogovara s organizatorima unaprjeđenja kako bi se format redizajnirao, medijska prisutnost i kvaliteta manifestacije poboljšali, a faktor utjecaja na kulturnu participaciju povećao, ali do sada Goranovo proljeće, nažalost, još uvijek nije uspjelo postići odjek u javnosti i kvalitetu manifestacije kakvu bi hrvatsko pjesništvo i ova vrhunska nagrada zaslužili’.

U razgovoru za Novosti, pjesnik i član Programskog vijeća Marko Pogačar za ovakvu reakciju Ministarstva kaže da bi ‘bila tek birokratski jadna i smiješna da nije, naravno, tragična’.

- Jadna bi bila jer se služi najperfidnijim cinizmom, podmetanjima i neistinama, a smiješna već s obzirom na odnos pošiljatelja i adresata. Kako da vam se usta bar malo, ulijevo dolje, ne iskrive u kiseo smiješak kad vas za neprofesionalizam i nekompetenciju prozove Vlada koja nije u stanju postrojiti 20 ministara bez ozbiljnih problema sa zakonom, kada jedan posve volonterski odbor za nepravilnosti u radu optuži ministarstvo kojemu manipuliranje honorarima, dnevnicama i putnim nalozima pripada, čini se, u jedan od regularnih modusa operandi? – kaže Pogačar.

Pjesnik Pogačar, doduše, hvali birokratizirani stil nepotpisanih ‘radnika u kulturi’, nalazeći u piscu priopćenja vješto skriveni umjetnički talent.

- Dobar dio priopćenja spada pod spekulativnu fikciju, a formom i tonom ono se naslanja na bogatu tradiciju apsurdom obojene književnosti, od Kafke do Harmsa. Mada, možda je, kad se sve zajedno uzme, ipak najbolja referenca stripovska – sve je to u ovoj našoj cvjećarnici jedan veliki Alan Ford – dodaje Pogačar.

U svom priopćenju Ministarstvo ‘iskreno čestita’ nagrađenim pjesnikinjama, ne navodeći njihova imena, čime više nego jasno pokazuje svoj odnos prema Goranovom proljeću. Dobitnica ‘Goranovog vijenca’ Dorta Jagić zahvaljuje na ‘iskrenoj čestitci’.

- Iako nisam nikakva dvorska pjesnikinja, pogodilo me što nisam dobila službenu, ministarsku čestitku za Goranovo proljeće. Mislim da je to ljudski. Evo, sad ne mogu reći da nisam dobila čestitku; dobile smo je i Monika Herceg i ja. Ali bolje da nismo. Zakašnjela je to i iznuđena čestitka, i to bez naših imena, utrpana u nepotpisano priopćenje Odboru Goranovog proljeća. Mišljenja sam da je i sve ostalo izrečeno u ministarskom tekstu pristrano, autistično, nemarno i na onoj bazičnoj ljudskoj razini, čak van zahtjeva protokola i službenog bon-tona. Vjerujem da bi gospođa Obuljen trebala dati ostavku na mjesto Ministrice kulture, jer je jasno pokazala da s potrebama kulture, a osobito s književnosti, nema veze. A to nije pokazala samo u slučaju ‘kažnjavanja’ Goranovog proljeća, već cijelim nizom propusta. Od nameta na honorare, do neosjetljivih rezanja novca i mnoštva natječaja, a sve je to posljedica njene hrabre odluka da prepusti odlučivanja povjerenstvima – kaže Dorta Jagić.

Povjerenstva o kojima ona govori, članstvom je popunio dobri duh hrvatske kulture, posebno one nezavisne, i jamačno veliki štovatelj pjesnika-partizana Ivana Gorana Kovačića: Zlatko Hasanbegović.

Možda baš u tom grmu leži zeko. Ime Ivana Gorana Kovačića godinama iritira hrvatsku desnicu. Ne mogu mu ljubitelji domaćih izdajnika oprostiti ni ‘Jamu’ ni pjesmu ‘Mrzimo vas!’, ne praštaju mu ni ‘Partizanku’, ni činjenicu da je njegovo ime postalo simbolom svega onoga što njihovom srcu nije najmilije. Davno bi Goranovo proljeće bilo ukinuto, da nesretni pjesnik nije stradao od ruke onih drugih domaćih izdajnika – četnika. O tom, političkom, aspektu priče, govori Marko Pogačar.

- Svakih nekoliko godina iz desno-klerikalnih krugova dovede se u pitanje politička pozadina i ime pjesnika, koje manifestacija ponosno nosi, no sada nije riječ samo o tome. Ovaj je napad dio pomno orkestriranog kulturkampfa i desno-konzervativnog udara, koji se u Hrvatskoj provodi već neko vrijeme, ali i osobno esnafsko podmetanje. Mnogi bi, između ostalog, međusobno dijelili najvažnije naše pjesničke nagrade, kao što je to već uvriježeni običaj kod naše književne i akademske mafije – zaključuje Pogačar.

Ministarstvo kulture, za razliku od uvijek suspektnih pjesnika, voli financirati, recimo, folklorne KUD-ove, na čiju će se djelatnost ove godine utrošiti stotine tisuća kuna. Tako je, na primjer, za 4. obljetnicu KUD-a Metković i njihovu svečanost Na Neretvu misečina pala, predviđen iznos od 115.000 kuna. Žalosno je jedino što na Neretvu pada misečina, dok se na Lukovdol očito spušta gusta magla.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više