Novosti

Kultura

Tri dana Gorana

Trodnevna manifestacija "Goran: nakon 80 godina" realizirana je u Zagrebu u suradnji Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta

Large informator   lujo   tri dana gorana

Izložba u Galeriji Prosvjete (foto Sandro Lendler)

Povodom 80. godišnjice pogibije pjesnika Ivana Gorana Kovačića u prostoru Galerije SKD Prosvjeta u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, održana je trodnevna manifestacija "Goran: nakon 80 godina", realizirana u suradnji Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Središnje događanje manifestacije bila je istoimena izložba, koja predstavlja ratna i poslijeratna izdanja Goranove poeme "Jama", uključujući grafičke mape Ede Murtića i Zlatka Price, ilustracije Frane Baće, arhivsku građu posvećenu književnoj manifestaciji "Goranovo proljeće", kao i videomaterijale iz arhive HRT-a i RTS-a. Poseban segment posvećen je francuskom izdanju, objavljenom 1948., s predgovorom Marka Ristića, tadašnjeg jugoslavenskog ambasadora u Parizu, prigodnom pjesmom Paula Eluara i bakrorezom Pabla Pikasa, koje je također moguće vidjeti na izložbi.

Govoreći na otvorenju, autor koncepta izložbe i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac nazvao je Gorana "jednim od najvećih pjesnika jezika kojim govorimo". Pojašnjavajući kako je prvotna ideja organizatora bila da naprave fototipsko izdanje Murtićeve i Pricine glasovite mape "Jame" iz 1944. godine, Pupovac je naveo da je prevagnula odluka da se obljetnica javno obilježi te opisao proces prikupljanja vrijednih materijala, ističući kako je čitava produkcija dovršena u manje od mjesec dana.

Uslijedile su recitacije pjesnika Gorana Čolakhodžića i Enesa Kiševića te čitanje glumice Ksenije Marinković, a okupljenima su se obratili kustosica izložbe i voditeljica "Prosvjetinih" kulturnih programa Davorka Perić te zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, koji je posebno apostrofirao sve veću važnost prostora u Preradovićevoj za kulturni život grada. Otvorenje je posebno obilježilo gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koji je izveo pjesmu "Goro, goro, visoka si".

Komentirajući za Novosti proces nastanka izložbe i dolaska do vrijednih materijala, Davorka Perić je posebno apostrofirala zadovoljstvo činjenicom da je u njenom okviru detaljno prezentirano vrijedno francusko izdanje, čiji primjerci su izuzetno rijetki. Perić je također naglasila da je izložba rezultat uspješne suradnje više institucija, Hrvatskog povijesnog muzeja, Arhiva SANU i Narodne biblioteke Srbije, koje su doprinijele građom iz vlastitih fundusa. Uz izložbu, program manifestacije obuhvatio je projekciju igranog filma "Ivan Goran Kovačić" (1979.) u režiji Ljubiše Ristića, u kojem glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija.

U pratećoj brošuri izložbe moguće je pronaći predgovor Milorada Pupovca, kao i kraći tekst "Jama i rupa" pjesnika Gorana Babića. Komentirajući kako je Goranova poema preživjela nacionalistički knjigocid devedesetih, Babić je zapisao: "Poezija je katkad jača od kamena i smrti pa kad naiđe period buke i bijesa te razbojnici dođu na svoje, sruše se i moćne stamene piramide ali ne i nježni stihovi, hijeroglifi."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više