Novosti

Društvo

Gvajanci vs. ExxonMobil

Prvu ustavnu tužbu kojom osporavaju proizvodnju fosilnih goriva na temelju ljudskih prava i klime, podnijela su dvojica građana Gvajane protiv tamošnje vlade kojom traže da se zaustave bušenja morskog dna koja provode ExxonMobil i druge velike naftne kompanije

Large internacionala  ma%c5%a1a

(foto Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL)

Dvojica građana južnoameričke države Gvajane podnijela su tužbu protiv tamošnje vlade kojom traže da se zaustave bušenja morskog dna koja provode ExxonMobil i druge velike naftne kompanije. Quadad de Freitas, 21-godišnji turistički vodič i Troy Thomas, sveučilišni profesor i bivši predsjednik udruge Transparency Institute Guyana, tvrde kako dozvole za istraživanje nafte krše zakonsku obavezu vlade da štiti prava sadašnjih i budućih generacija na zdrav okoliš. Riječ je o prvoj ustavnoj tužbi koja osporava proizvodnju fosilnih goriva na temelju ljudskih prava i klime u ovoj siromašnoj zemlji, gdje čak dvije petine stanovništva živi s 5,5 dolara dnevno, a u proizvodnji nafte neki vide budućnost.

Uz obalu Gvajane nalazi se istraživački blok Stabroek, zajedničko ulaganje ExxonMobila, Hess Corporation i podružnice Kineske nacionalne naftne tvrtke. Procjenjuje se da ispod mora leži najmanje 8 milijardi barela sirove nafte, kao i bilijuni kubičnih stopa prirodnog plina. Aktivisti su već ranije pokušali osporiti bušenje nafte pokraj obale tvrdeći kako jedna od tvrtki nije imala dozvolu za bušenje, no sud je odbio njihov zahtjev. Potom su doveli u pitanje dužinu trajanja dozvola, što je sud uvažio te ExxonMobil više nema dozvolu do 2040. već do 2021. godine, pa će uskoro morati zatražiti njeno obnavljanje. Aktivisti sada traže da sud prestanak odobravanja aktivnosti koje bi značajno pridonijele klimatskim promjenama i porastu razine mora proglasi ustavnom dužnošću vlade.

Gvajana je vrlo osjetljiva na klimatske promjene – glavni grad Georgetown nalazi se ispod razine mora, a ribarstvo je glavni izvor prihoda za većinu stanovništva. Prošle godine je UN-ov Odbor za ljudska prava zatražio da se vlasti izjasne na temu rastuće zabrinutosti oko vađenja nafte i značajnog povećanja emisije stakleničkih plinova, što negativno utječe na najranjivije skupine. S druge strane, unatoč obavezi da neće izravno financirati vađenje fosilnih goriva, Svjetska banka olakšava Gvajani ulazak u svijet izvoza nafte: 1980-ih pomogla je u izradi potrebnih zakona, a nedavno je platila pravnoj tvrtki koja je radila za ExxonMobile da ih osuvremeni. Aktivisti smatraju kako nema razloga ulaziti u proizvodnju nafte danas, kada dolazi do globalnog odmaka od tog fosilnog goriva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više