Novosti

Rabljena sedmica

Teško vrijeme za platforme

Tek što je u sjevernom Jadranu nestala naftna platforma, Radnička fronta i platforma Možemo! objavili su raskid kratke, ali uspješne suradnje

Large rabljena

(foto www.lenac.hr)

Nestanak

Nestala Inina platforma u sjevernom Jadranu. Ništa novo da nešto nestane u Republici Hrvatskoj, visoko smo podignuli letvicu, nestajali su ljudi, firme, čitava sela, što ne bi jedna naftna platforma negdje na moru... Uglavnom, kako sada stvari stoje, kombinacija vjetra i valova imala je presudnu ulogu u ovom događaju, incidentu ili kako se već kaže kad se naftnoj platformi izgubi svaki trag. Ina, Agencija za ugljikovodike i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavili su da je "došlo do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D". To smo citirali samo kao dokaz za to što se, uz malo napora, može uraditi s jezikom. Iz Ine su još poručili da nije bilo nikakve štete po okoliš. Platformu su vjetar i more oborili i potopili u subotu popodne, a informacija je objavljena u ponedjeljak ujutro. Ina je i tim povodom objavila da je "o događaju pravovremeno izvijestila sva nadležna tijela". Obalna je straža nadlijetala mjesto gdje je platforma bila, ali je nije ugledala. Inače, Ivana D radila je od 2001. godine, a njezina gradnja i puštanje u pogon koštali su oko 15 milijuna američkih dolara. U Jadranu je još pet istih platformi, koje su na broju. Zasad.

 

Raskid

S bizarnih vijesti na moru prelazimo na političke intrige – platforma Možemo! i Radnička fronta prekinuli su ne toliko dugu koliko uspješnu vezu tokom koje su došli i do Sabora. Puklo je, i to, kako se čini, zbog neslaganja oko kandidata za lokalne izbore: po prilici, Možemo! nije raspoloženo podržati Katarinu Peović u pokušaju da postane riječka gradonačelnica, dok RF nije bio zadovoljan načinom na koji je Tomislav Tomašević istaknuo kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika. "Ne samo da se Tomislav Tomašević nije konzultirao s RF-om, koji mu je svejedno bio spreman dati podršku za lokalne izbore, već je na pregovore sa zagrebačkom oporbom odlazio u više navrata u ime kluba zastupnika Lijevog bloka u zagrebačkoj gradskoj skupštini u kojem Možemo niti nema svojeg predstavnika, a Zagreb je naš! ima jednog predstavnika, jednako kao i Radnička fronta koja za te sastanke saznaje iz medija", požalio se RF na Facebooku i optužio "liberalni dio Možema" za spremnost na davanje ustupaka SDP-u te poentirao da će "nedosljednost svojih politika Možemo! morati prije svega vrlo brzo objasniti svojim biračima". I tako je propao još jedan pokušaj objedinjavanja ljevice.

 

Brana

A na splitskom Županijskom sudu nastavljaju sa suđenjima za ratne zločine. Srpske. Ovoga tjedna deset je godina zatvora dobio general-major srpske vojske Borislav Đukić zbog organiziranja miniranja brane Peruća krajem siječnja 1993. godine. Sudsko je vijeće pod predsjedanjem Dinka Mešina nepravomoćno utvrdilo da je Đukić odgovoran za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i produžilo mu istražni zatvor u kojem je od ožujka 2016. godine, a uračunato mu je i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od srpnja 2015. godine. Prema presudi, Đukić je kao zapovjednik 331. motorizirane brigade Kninskog korpusa vojske samoproglašene Krajine postupao "suprotno Ženevskoj konvenciji te organizirao rušenje brane HE Peruća s ciljem potpunog potapanja gradova Sinja, Omiša i Trilja" što bi usmrtilo oko 50 tisuća ljudi. Đukić tvrdi da je nevin, a njegov odvjetnik očekuje da će uskoro na slobodu, jer mu je istekao maksimalan istražni zatvor od četiri godine i devet mjeseci.

 

Oružje

Njemački nezavisni novinarski ured Ginzel-Kraushaar-Datt snimio je za televiziju ZDF prilog o naoružavanju tamošnjih ekstremnih desničara. Ne bi se ta informacija ukazala u našoj rubrici tek tako, ima Hrvatska sasvim dovoljno oružja i ekstremnih desničara da bismo ih tražili po Evropi i svijetu, da spomenuto oružje za njemačke ekstremiste nije, prema novinarskim tvrdnjama, u Njemačku stiglo baš iz Hrvatske i susjednih država. I to posredstvom hrvatskih krijumčara. S njemačke strane glavi kontakt hrvatskih krijumčara bio je izvjesni Alexander R. koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj, a u njegovoj političkoj biografiji, dakako, krajnje desnog usmjerenja, stoji da je bio član Alternative za Njemačku, ali i desnog pokreta koji smatra da bi Njemačka trebala postati carevina. Pripadnici pokreta povezuju se s nekoliko oružanih napada i jednim ubojstvom u Njemačkoj. Novinari koji su pripremali priču smatraju kako hrvatske krijumčare na suradnju s Alexanderom R. ne potiču politički, nego financijski motivi, odnosno, da mu oružje ne prodaju zato što i oni dijele njegovu viziju o Njemačkoj kao carevini, nego za pare.

 

Avioni

Vladino međuresorno povjerenstvo za nabavu borbenog aviona dosegnulo je radnu temperaturu i uskoro bi trebalo na svijet donijeti prijedlog, odnosno, Vladi preporučiti najbolju ponudu i za rabljeni i za novi avion. Od novih u igri su američki F-16 Block 70/72 i švedski JAS 39 Gripen, dok u kategoriji rabljenih konkuriraju francuski F3R Rafale i izraelski F-16 Block 30. Osam hrvatskih MiG-ova bit će neupotrebljivo za tri do četiri godine, a znamo kako je život svakog od nas mučan i neizvjestan kad MiG-ovi nisu u snazi.

 

Sabo

Željko Sabo uvjeren je da će ga vukovarski SDP podržati na lokalnim izborima i spreman je ponovno kandidirati se za gradonačelnika. Svima koji prate politiku i crnu kroniku poznato je da je Sabo dvaput pobijedio na izborima u Vukovaru, ali nakon drugog trijumfa nije imao dovoljno vijećnika, pa je pokušao podmititi dvoje HDZ-ovaca. Jedna vijećnica ga je tajno snimila i Sabo je u svibnju 2015. godine pravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora od čega osam mjeseci bezuvjetno. Uz to, optužen je u još dva slučaja: navodno je kao čelnik tamošnjeg SDP-a pronevjerio novac prikupljen za ljetovanje siromašnije vukovarske djece te je, također navodno, u vukovarskom Komunalcu nekoga zaposlio na nepostojeće radno mjesto. Svejedno, mnogi SDP-ovci glasali su da postane član stranačkog predsjedništva i tek je na intervenciju novoizabranog vodstva pristao privremeno zamrznuti članstvo u visokom stranačkom tijelu. Na novinarsko pitanje o Sabinoj kandidaturi, predsjednik SDP-a Peđa Grbin samo je kazao kako, koliko mu je poznato, stranački odbor u Vukovaru nije odlučio o gradonačelničkom kandidatu. Više od toga, rezolutniji stav, od šefa SDP-a nije mudro očekivati. Bilo kojeg SDP-ova šefa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više