Novosti

Društvo

Zemlje bogate naftom lobiraju za put u katastrofu

Novo curenje dokumenata pokazuje da su zemlje koje proizvode ugljen, naftu i govedinu lobirale da se "razvodni" nedavno UN-ovo klimatsko izvješće, umanji prikaz razornog utjecaja pojedinih industrija na okoliš i smanje preporuke koje vode ka ukidanju fosilnih goriva

Large rsz flood g690d2134b 1920

(foto Pixabay)

Svega desetak dana prije Cop26, međunarodnih pregovora o klimatskim promjenama koji se održavaju u Glasgowu, nova curenja dokumenata pokazuju da su proizvođači fosilnih goriva, uključujući Australiju, Saudijsku Arabiju, Iran i Japan, lobirali u Međuvladinom povjerenstvu za klimatske promjene (IPCC) kako bi pokušali ukloniti preporuke koje bi svijet trebale postupno voditi prema ukidanju fosilnih goriva.

Podatke iz dokumenata koji su procurili predstavio je istražni tim Greenpeacea. Procurilo je više od 32 tisuće komentara vlada, korporacija, akademika i drugih, na nacrt izvješća radne skupine III IPCC -a, koja razmatra mjere za zaštitu Zemlje od globalnog zatopljenja i klimatske katastrofe.

Podsjetimo, u nedavnom UN-ovom klimatskom izvješću znanstvenici su upozorili kako će prosječna globalna temperatura značajno narasti u idućih dvadeset godina, a diljem planeta predstoje nam esktremne vrućine i požari, intenzivne padaline i poplave. U izvješću se poručuje kako je iduće desetljeće ključno za drastičnu promjenu politika ako želimo osigurati budućnost ljudskog života na Zemlji.

Kako izvještava Guardian, dokumenti koji su procurili pokazuju da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji su članovi Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela, također podržala slabljenje preporuka izvješća o fosilnim gorivima.

Navodi se i kako su veliki proizvođači mesa i mliječnih proizvoda, poput Brazila i Argentine, pokušali promijeniti preporuke o klimatskim prednostima promicanja biljne prehrane.

Na Cop26, koji počinje krajem ovog mjeseca, dolaze predstavnici većine svjetskih zemalja koji će pokušati dogovoriti nove mjere za rješavanje klimatske krize. Neke od prijašnjih UN-ovih koneferencija o klimi sponzorirale su kompanije koje proizvode fosilna goriva, pa postoji skepsa prema dogovorima koji će se postići ove godine u Glasgowu. Okolišni aktivisti i aktivistkinje traže hitno provođenje mjera kojima bi se izbjegla najozbiljnija i nepovratna šteta za planet, odnosno - za život ljudi na planetu. 

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više