>

novosti logo

Hanžekovićev memorijal za Pavića

Preuzevši dugovanja EPH-a prema Hypo banci, Hanžeković je upisao svoju tvrtku Euro poticaji kao većinskog vlasnika nekadašnjeg Pavićevog carstva

O svemu u Europapress holdingu sada odlučuje tvrtka Euro poticaji u vlasništvu Marijana Hanžekovića. Za dvadesetak dana EPH će dobiti novi nadzorni odbor i upravu, a nakon toga slijede smjene u uredništvu i uređivačkoj koncepciji ‘Jutarnjeg lista’, ‘Globusa’ i ostalih tiskovina te medijske kompanije, najnovije su informacije nakon ovotjednog istupa Ninoslava Pavića, donedavnog suvlasnika EPH-a, ali i sa strane sve moćnijeg zagrebačkog odvjetnika Hanžekovića koji je kompaniju preuzeo nakon prošlotjedne odluke Glavne skupštine EPH-a.

No istupi te dvojice glavnih aktera ne otkrivaju sve okolnosti promjene vlasništva, a još manje planove Hanžekovića i sada razvlaštenog Pavića. Naime, Hanžeković nije htio komentirati spekulacije da dugoročno ne planira zadržati većinski, 90-postotni udio u EPH-u i prepustiti ga trećoj strani. Novi vlasnik ističe i da je Paviću ostalo još pet posto vlasništva, kako je kratko odbrusio tportalu na pitanje o sudbini medijskog tajkuna bez upravljačkih prava.

- Što on planira, to vam ja ne znam. To nema veze s nama. Pitajte Pavića - poručio je Hanžeković.

S druge strane, Pavić nije imao poseban komentar, ističući da se samo provode planovi i ugovori iz predstečajne nagodbe. No to se, po svemu sudeći, događa jako brzo i ispod radara javnosti, jer se tvrtka Euro poticaji Marijana Hanžekovića već početkom ovog tjedna upisala u registar Trgovačkog suda kao osnivač – član društva EPH i uz promjenu temeljnog kapitala. EPH sada vrijedi 141,5 milijuna kuna i to nakon što je odlukom skupštine društva krajem prošlog tjedna smanjen temeljni kapital od 206 milijuna kuna na samo 3,7 milijuna kuna, uz istodobno povećavanje temeljnog kapitala za 137,8 milijuna.

Drugim riječima, Hanžeković je preuzevši dugovanja EPH-a prema Hypo banci upisao svoju tvrtku Euro poticaji kao većinskog vlasnika nekadašnjeg Pavićevog carstva – brzo i efikasno, bez obzira na kuloarske priče da je posrnuli medijski tajkun do posljednjeg trenutka pokušao to spriječiti tražeći spasonosno rješenje, odnosno novi kredit kojim bi zadržao EPH pod svojom kontrolom. S druge strane, Hanžekovićevo preuzimanje pozdravio je i dojučerašnji Pavićev partner – Funke Mediengruppe, bivši WAZ, koji je nekada bio 50-postotni suvlasnik EPH-a, a sada je zbog nagomilanih dugova u zajedničkom poslovanju s Pavićem sveden na samo pet posto vlasništva.

‘Nakon 14 godina nazočnosti u regiji, izlaskom iz vlasništva EPH-a dovršavamo provedbu svoje strateške odluke o fokusu na njemačko tržište prodajom podružnica na Balkanu. Posljednje formalnosti vezane uz prijenos preostalog udjela u EPH-u trebale bi se finalizirati idućih dana’, priopćili su iz Funkea. Pritom su pomalo cinično dodali da im je ‘zadovoljstvo što je unatoč teškim tržišnim okolnostima za medijsku kuću EPH, Marijan Hanžeković prihvatio investicijski rizik i preuzeo odgovornost za kompaniju’.

U sjeni odlaska starih vlasnika, u EPH-u se sada, kako saznajemo, sprema i nova čistka – promjena glavnih urednika, svih Pavićevih novinarskih i uredničkih pulena koji, kako tvrde naši izvori, Hanžekoviću nisu nimalo po volji. U kuloarima se spominju i imena novih urednika koji bi trebali voditi glavna izdanja te kuće, a ponajviše ime Đurđice Klancir, sadašnje glavne urednice 'tportala' i bivše urednice ‘Globusa’. No, kako saznajemo, Hanžeković još nije počeo slagati svoju novinarsku ekipu – još se čeka Pavićev odlazak iz uprave EPH-a.

1/1