Novosti

Kultura

Hasanbegović i Bujanec čestitali Dan antifašističke borbe

Oliver Frljić je na ulaz u zagrebački HNK postavio plakat na kojem se uz natpis ‘Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći’ nalazi fotografija Zlatka Hasanbegovića u zagrljaju Velimira Bujanca

Povodom Dana antifašističke borbe, redatelj Oliver Frljić izveo je performans ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Na ulazu u kazalište postavio je plakat dužine tri metra na kojem se, uz natpis ‘Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći’ te čestitku povodom današnjeg dana, nalazi fotografija Zlatka Hasanbegovića u zagrljaju Velimira Bujanca.

Kako se navodi u saopćenju, dvije ikone hrvatske desnice kroz ovaj su umjetnički rad izmješteni iz ideološkog polja u kojem primarno operiraju i premješteni u prostor umjetničke slobode u kojem toliko gorljivo žele biti nezaobilazno prisutni. Umjesto relativizacije vrednota antifašističke borbe, što predstavlja bitnu odrednicu njihova javnog djelovanja, ovdje su jednostavnom metodom slobodne satiričke didaktike stavljeni u kontekst njihova zagovaranja.

‘Njegove različite konotacije - od zagrljaja Hasanbegovića i Bujanca, uvijek vjernog glasnogovornika, do zagrljaja fašizacije koji sve čvršće steže hrvatsko društvo - ostavljaju različite intrpretativne mogućnosti. One su dodatno proširene prostorom na kojem je rad privremeno izložen i gdje funkcionira kao svojevrsna intervencija u konkretni javni i urbani fizički prostor, ali i onaj paralelni kulturni, povijesni, simbolički opterećen prostor. Postavljen na ulaz u zagrebački HNK, onaj isti u kojem Bujanec vjerojatno nikad nije bio, a Hasanbegović obavlja funkciju člana Kazališnog vijeća, na nekadašnjem Trgu maršala Tita, kojem je upravo Hasanbegović promijenio ime, ‘Zagrljaj fašizma dugo nije bio čvršći’ ujedno i komemorira prvu konkretnu žrtvu Hasanbegovićeva brisanja antifašizma iz kolektivnog sjećanja. Ali u isto vrijeme on predstavlja i materijalizaciju otpora nametnutom kolektivnom zaboravu i simboličkom nasilju. Rad postavlja i pitanje kakav antifašizam nam treba danas. Onaj sveden na folklor Narodnooslobodilačke borbe ili pak onaj koji prati mutacije suvremenog fašizma u tkivu demokratskih institucija’, poručio je Frljić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više