Novosti

Kronika

Hiljadu kuna, pa ti radi

Na ovogodišnje aktivnosti Udruženje antifašista grada Karlovca, koje okuplja 110 članova, negativno se odrazila sveprisutna pandemija Kovida-19. "Od Grada Ozlja dobili smo 1000 kuna i to su nam sva sredstva za ovu godinu", kaže predsjednik Miroslav Delić

Large cim 3

Karlovački antifašisti polažu vijenac u Gornjem Sjeničaku

Udruženje antifašista grada Karlovca osnovano je prije nepune 23 godine, dok danas broji oko 110 članova, a na ovogodišnje aktivnosti negativno se odrazila sveprisutna pandemija Kovida-19. Udruženje nema svojih prostorija već im je službena adresa u prostorijama karlovačkog i županijskog SDP-a.

Predsjednik Miroslav Delić ističe odličnu saradnju s karlovačkom srpskom zajednicom pa su neke manje sastanke antifašisti održavali i u prostorijama karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta ili VSNM-a. Mnoge odlaske na komemoracije do sada je također financijski pokrivala srpska zajednica. Antifašisti nemaju niti opremu za rad kao što su kompjutori i telefon pa potrebne poslove od kuće odrađuju predsjednik Delić i tajnica Jadranka Radatović. Prije desetak godina karlovačkom Udruženju je pripojeno bivše Udruženje iz Ozlja. Tamo je došlo do znatnog fizičkog odljeva članova starije životne dobi, ali i zbog nezainteresiranosti građana tog područja.

- Ove godine dobili smo od Grada Ozlja 1000 kuna za svoj rad na čemu smo im zahvalni. To su sva sredstva za ovu godinu. Ranijih godina nešto smo dobivali od Grada Karlovca, ali zbog epidemioloških neprilika, Grad je poništio natječaj. Koliko smo mogli, obilježavali smo važne događaje iz povijesti, ali na delegatskom principu bez okupljanja većeg broja ljudi. Uvažavali smo preporuke epidemiološke struke, posebno imajući u vidu da je većina naših članova starije životne dobi. Od organiziranih odlazaka išli smo u Jasenovac i Brezovicu, u vrijeme kada su epidemiološke mjere to dopuštale. Nadam se da će jednog dana kada situacija bude stabilna, Grad opet povesti računa o antifašistima i dodijeliti nam sredstva za rad. Sastanke predsjedništva smo redovito održavali za razliku od redovne godišnje skupštine koju ove godine nismo mogli upriličiti - kaže Miroslav Delić. Ipak, program je uglavnom realiziran. No, iz navedenih razloga nije se išlo u tradicionalne posjete antifašistima u BiH i Sloveniju.

Međutim nedostatak je mlađih članova, osim njih desetak do 40 godina. Naprosto je naše društvo opterećeno prošlošću, dodaje Delić, pa kvazi povjesničari i amaterski istraživači, koristeći za svoj rad sredstva dobivena od Sabora, revidiraju povijest, prikazuju ustaške logore kao radne logore, a partizane kao ratne zločince. To se reflektira na mlade ljude, koji ne žele sudjelovati u radu udruge. Podsjeća da je jedan od kandidata za predsjednika RH u kampanji rekao "da Jasenovac treba preorati".

- Aktualna vlast koristi takozvani prigodni antifašizam kada trebamo u Evropi kazati da je i Hrvatska bila na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu, a kod kuće tolerira ustaško znakovlje i pozdrave. Mi u Karlovcu imamo međutim suprotan primjer, dobru suradnju sa Ekonomsko-turističkom školom i par osnovnih škola te njihovim profesoricama povijesti. U sklopu terenske nastave omogućili smo učenicima 2. i 3. razreda srednjih škola upoznavanje sa značenjem Petrove gore u Drugom svjetskom ratu. Također smo im omogućili i odlazak u Jasenovac. Upravo je to način da se mladi ljudi na licu mjesta upoznaju sa strahotama Drugog svjetskog rata - napominje Delić.

Stanje nije dobro ni u županijskom Udruženja antifašista kao ni udruženjima u Ogulinu i Vojniću.

- To je pitanje za neke druge ljude. Činjenica je da u protekle četiri godine županijskog vodstva nije održan niti jedan sastanak. Pozivao sam odgovorne da djeluju sukladno Statutu, ali čak smo bili etiketirani kao oni koji blokiraju rad županijske organizacije. Žiro-račun je ugašen a uskoro po Zakonu o udrugama, slijedi gašenje Saveza udruga antifašista karlovačke županije. O svemu tome znaju u SABA-i i oni situaciju trebaju razriješiti. Pretpostavljam da je ova epidemiološka situacija zaustavila rješenje - ističe Delić. Članstvo se, dodaje, pasiviziralo u Ogulinu nakon iznenadne smrti predsjednice Simice Nikšić, dok je također velik problem postojanje dva udruženja antifašista u Vojniću. Ona imaju vrlo mali broje članova i aktivnosti im se često preklapaju. Umjesto toga potrebna je samo jedna organizacija antifašista u koju se slobodno mogu učlaniti svi koji to žele, zaključuje Delić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više