>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Novosti

Hiljadu Novosti: Dragana Jeckov, Aleksandar Tolnauer, Tomislav Tomašević i Marko Torjanac

Dragana Jeckov: ‘Srpskoj zajednici u Hrvatskoj je od izuzetne važnosti da joj je omogućena informativna delatnost koja obuhvaća sve sfere društvenog i političkog života’

Dragana Jeckov: Prepoznatljivi medij koji privlači pažnju

Nema sumnje da se radi o prepoznatljivom štampanom mediju koji privlači pažnju. Teme i sadržaji su pažljivo, gotovo sofisticirano odabrani i pružaju čitaocu informaciju o aktuelnostima. Srpskoj zajednici u Hrvatskoj je od izuzetne važnosti da joj je omogućena informativna delatnost koja obuhvaća sve sfere društvenog i političkog života. Kvalitetno su obrađene mnoge teme, od onih najtežih, poput ratnih zločina, do povratka i obrazovanja te do onih lakših i lepših posvećenih kulturi, zabavi i sportu. Naravno, prisutan je i duhovni život srpske zajednice. Autori su vrlo često na satiričan način ukazivali na događaje, slali snažne poruke o stanju i položaju tzv. ranjivih grupacija, ukazujući posebno na manjinske zajednice u državi. Iako ponekad oštro kritikovani od pojedinih grupacija, tekstovi su ipak pronalazili put do čitalaca koji Novosti vole, rado čitaju i podržavaju. Iskrene čestitke uredniku i redakciji na jubileju.

Aleksandar Tolnauer: Pozivima na zabranu mjesto je u ropotarnici povijesti

Prije svega treba istaknuti da nacionalne manjine i njihove institucije ne mogu i ne žele biti pod staklenim zvonom ili u nekom getu, a pogotovo ne u medijskom, jer svatko se može kritički baviti njima, ali nacionalne manjine kroz svoje medije također imaju pravo i dužnost kritički progovarati o svim aspektima društva u kojem žive. Novosti su upravo sjajan primjer takvog stila i odnosa. Ne moramo se uvijek složiti niti prihvatiti njihov pristup i način na koji analiziraju i promišljaju, ni svoju manjinsku situaciju ni ukupnu hrvatsku društvenu i političku situaciju, ali uvijek to rade vrlo kvalitetno i nadasve profesionalno pa bi u tome sigurno mogli biti pozitivan primjer na, inače prilično otužnoj, hrvatskoj medijskoj sceni. A ako imate ambiciju ne samo da pratite, nego da utječete i mijenjate našu stvarnost, onda ste nažalost nerijetko i na udaru različitih osporavanja. To ne znači da se o nekim pristupima ne bi moglo argumentirano i kritički razgovarati, ali pozivati na zabrane, ukidanja lista u ime vlastitog svjetonazora, drugima osporavati pravo na slobodu mišljenja i govora, to zaista spada u ropotarnicu povijesti, a ne u moderna demokratska društva.

Zato je ovo prilika, nakon tisućitog broja Novosti, da se još jednom naglasi kako su pojedini manjinski mediji, po mišljenju i domaćih i međunarodnih eksperata, u samom vrhu naše medijske scene ili pak predstavljaju odličnu kulturnu prezentaciju Hrvatske. Nažalost, taj se značaj, vrijednosti i potencijali tiskovina nacionalnih manjina još uvijek u našem društvu ne prepoznaju i nedovoljno vrednuju. To svakako šteti ukupnom hrvatskom društvu i zasigurno šteti cijeloj hrvatskoj medijskoj sceni.

Tomislav Tomašević: Naslovnice simboliziraju hrabrost

Tjednik Novosti je jedan od malobrojnih neovisnih i neprofitnih medija koji i dalje kritičkom oštricom seciraju društvo u kojem živimo. Posebno su vrijedni tekstovi istraživačkog novinarstva kojih je sve manje u današnjim tiskovinama, a koji otkrivaju nove afere moćnika koje zatim više ili manje odvažno preuzimaju ostali mediji. Neke naslovnice Novosti su već postale kultne i simboliziraju hrabrost i britkost ovog medija koji se odbija pokoriti tajkunima i vlastodršcima, a posebice mitovima krajnje desnice koja je trenutno u ofanzivi oko revizije naše povijesti kako bi krojili svoju budućnost u kojoj za ‘drugačije’ mjesta nema. Izrazito cijenim doprinos Novosti u informiranju o svim malverzacijama gradske vlasti u Zagrebu koju čine gradonačelnik s USKOK-ovom optužnicom, stranka s USKOK-ovom optužnicom, a donedavno i ultradesna stranka kojoj djelovanje Novosti ponajviše smeta. Želim svim novinarima, urednicima, tehničarima, kolumnistima i izdavačima Novosti sve najbolje u daljnjem radu.

Marko Torjanac: Enfant terrible hrvatskog novinarstva

Novosti su i u hrvatskom društvu i u hrvatskom medijskom prostoru uspješno nastavile obnašati misiju i ulogu enfant terriblea hrvatskog novinarstva koju je imao Feral Tribune. Jasnim vrijednostima, izvrsnim, kritičkim tekstovima i suradnicima, otvaranjem ‘zabranjenih’ tema, diranjem u tabue i sveprisutnim slobodnim, lucidnim, ciničnim komentarima Novosti, uz kritički, društvo sagledavaju i satirički zbog čega su, uz društvene, i vodeće kulturne novine. No prije svega su sinonim kvalitetnog kritičkog novinarstva i zauzimanja za slobodu govora te kao takve neophodne građanskoj Hrvatskoj. Tisuću brojeva govori o tradiciji i ozbiljnoj uređivačkoj politici koja im je i donijela uspjeh i prepoznatljivost. Gradskim temama zasebno i opsežnije se bavite onda kada se tiču manjinskih pitanja što je logično i svakako potrebno. Ali, koliko pratim, i druge teme obrađujete stalno i, što je najvažnije, kritički kroz razne tekstove, komentare, razgovore i intervjue. U području kulture i kulturnih događanja Novosti poprate jedan dio, no volio bih da uspiju i više, pogotovo više onih sadržaja koji nastaju i opstaju ‘u garaži’ i usprkos, jer je upravo njihova misija i uloga slična misiji Novosti.

1/1