Novosti

Društvo

Hiljadu Novosti: Protiv Novosti govore

Pročitajte što su o Novostima u zadnjih 10 godina govorili Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Zvonimir Čičak, Željka Markić, Velimir Bujanec, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko i deseci drugih: ‘Mrze rod hrvatski’, ‘Kao da su vanzemaljci’, ‘Pupovčevi paraziti’, ‘Rugaju se svima’…

K77kwehsmf3ngrvrd82chwuxwou

Ivan Zvonimir Čičak i Kolinda Grabar-Kitarović (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Mrze rod hrvatski

Dakle, radi se o skupini ljudi koja mrzi rod hrvatski. Mi njih jako dobro znamo i znamo o kom se radi i to nije nikakva sloboda. To je glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koju financira država, a ne list koji bi se bavio istraživanjem granica slobode kako govore.

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, 5. listopada 2010. u izjavi za portal Panorama-vukovar.hr

Nanose štetu

Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista Novosti, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH ali i Oružanim snagama RH u cjelini.

Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera, 5. listopada 2010. u priopćenju za medije

Nije im prvi put

Novosti, inače, ne čine ovakvo što prvi put. Dan nakon ovogodišnjeg Dana domovinske zahvalnosti na naslovnici su objavili također za mnoge Hrvate dvojbenu ilustraciju – hrvatskog vojnika kako vampirskim zubima davi ženu ispod koje je lokva krvi, a sve to pod naslovom ‘Olujom do mira’.

Davor Ivanković, novinar, 5. listopada 2010. u Večernjem listu

Krše zakone

Tražim od Vlade Republike Hrvatske da žurno donese odluku o prestanku financiranja tjednika Novosti, koji ovakvom uredničkom politikom ne samo što ne zastupa interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, nego izravno radi na širenju mržnje, nacionalne i etničke netrpeljivosti, krši hrvatske zakone i izravno vrijeđa ustavna prava hrvatskih građana, a posebice otvara duboke rane hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Josip Đakić, predsjednik HVIDR-a i saborski zastupnik HDZ-a, 5. listopada 2010. u priopćenju za medije

Nervozno reagiraju

Čak i da je točno kako se raspitujem o javnim sredstvima koja se daju SNV-u, što je, zaboga, tu nelegitimno!? Zašto Novosti na to tako nervozno reagiraju?… Ali, kad već vi to postavljate pitanje, zašto ne ponudite i odgovor? Kako to da u vremenima u kojima su propali mnogi mediji, ili su negdje na rubu propasti (Vjesnik, Nacional, Forum…..) jer su izloženi nemilosrdnim zakonima tržišta, kad mnogi novinari, na žalost, ostaju bez posla, baš jedino Novosti i Hrvatsko slovo uživaju državnu potporu?

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, 17. kolovoza 2012. u odgovoru Novostima

Oni su najopasniji

Srpske Novosti su nešto najotrovnije i najopasnije što postoji!

Zdravko Tomac, bivši političar, 4. kolovoza 2013. u izjavi za portal Dnevno.hr

Provode Memorandum SANU

Očito je da portal Novosti, odnosno, SNV nisu prihvatili, iako je prošlo 25 godina, da je Hrvatska samostalna država u kojoj ne mogu provoditi politiku Srbije i zacrtani program Memoranduma SANU.

Daniel Srb, bivši predsjednik HSP-a, 13. kolovoza 2015. u priopćenju za medije povodom podizanja kaznen prijave protiv Novosti

Treba ih goniti

Ako smo pravna država, tjednik Novosti mora biti procesuiran.

Zvonimir Hodak, odvjetnik, 18. kolovoza 2015. u izjavi za portal Direktno.hr

Ekstremni list

Situacija oko pamfleta mržnje nazvanog ‘Lijepa naša haubico’ u listu Novosti, službenom glasilu jednoga dijela hrvatskih Srba, izvan je pameti… Moramo i želimo čuti i druge hrvatske Srbe koje vole svoju hrvatsku domovinu poštujući njezine vrjednote (i integralni su dio nje), koji se žele distancirati od profesionalnih gunđala poput g. Pupovca i pisanja ekstremnih listova kao što su Novosti.

Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, 18. kolovoza 2015. na svom blogu

Pljuju po himni

Novosti se financiraju iz proračuna i svi građani izdvajaju za novine, to su novine koje bi trebale čuvati identitet srpske manjine. Pljuvanje po hrvatskoj himni nije vrijednost identiteta srpske manjine. Autori bi trebali voditi računa koji je temeljni zadatak i cilj portala za koji pišu.

Gordan Jandroković, aktualni predsjednik Sabora i bivši glasnogovornika Kluba zastupnika HDZ-a, 19. kolovoza 2015. u izjavi za Tportal

Kopija su Srbobrana

Novosti su sličnije nekadašnjem Srbobranu i šovenskim pamfletima mahnitoga avangardista Ljubomira Micića nego glasilu za promicanje modernoga srpskog identiteta.

Milan Jajčinović, novinar, 19. kolovoza 2015. u Večernjem listu

Kopija su Ferala

Srpske Novosti pišu kao list JNA i četnika te su i po urednicima i po suradnicima i po idejama kopija Feral Tribunea.

Milan Ivkošić, kolumnist, 22. kolovoza 2015. u Večernjem listu

Pupovčevi paraziti

Pupovčeve Novosti o mojoj objavi na fejsu vezano za cajku u kampanji SDP-a… Pupovac i njegovi paraziti koji cicaju državni novac pljuju po svemu Hrvatskome… boje se naše pobjede… ako smo minorni kako oni kažu zašto nas se boje… e nećeš razbojniče Milorade još dugo!!!

Ivan Tepeš, bivši potpredsjednik Sabora, 15. listopada 2015. na Facebooku

Žele me politički likvidirati

Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i bivši ministar kulture, 10. veljače 2016. u izjavi za N1

Kopaju po starim novinama

Potraga za tragovima ‘ustaštva’ poprimila je razmjere histerije. Posebni odredi aktivista, poput nekadašnje OZNA-e tragaju za ‘ustašama’, ‘fašistima’, ‘nacistima’ i sličnima kako bi opravdali smisao svoga postojanja. Bez ‘fašista’ nema potrebe ni za antifašistima. Naročito istaknuta meta je ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Posebno obučene i opremljene ‘trojke’ kopaju po starim novinama ne bi li pronašli nešto čime bi ga kompromitirali. A sve zato da bi se sačuvale privilegije i održalo na proračunu.

Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora, 10. veljače 2016. na Facebooku

Vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda

Isto tako gledam i na uvredljiv tekst u Novostima, tjedniku koje izdaje Srpsko narodno vijeće, a financiraju ga hrvatski porezni obveznici, u kojemu se izruguje hrvatska himna. Zar je to, kako njegovo izlaženje opravdava glavni urednik lista, doista ‘satira’? Podsjetit ću još samo na istovrsnu ‘satiričku’ zluradost u spomenutom tjedniku zbog pada dvaju Migova HRZ-a, a sve bez reakcije izdavača i nadležnih državnih tijela unatoč evidentnom vrijeđanju osjećaja hrvatskog naroda.

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, 13. veljače 2016. u pismu Miloradu Pupovcu

To je krajnje lijeva opcija

Pogledajte recimo posljednjih tridesetak brojeva. Vidjet ćete jasnu, na prvi pogled antifašističku crtu, a zapravo je riječ o rehabilitaciji bivšeg režima. Zatim na širem međunarodnom planu imate zagovaranje krajnje lijevih opcija, koje su protuparlamentarne i idu prema revolucionarnom prevratu. Među sugovornicima Novosti imate neke od najpoznatijih lijevih ekstremista u Europi.

Ivo Banac, povjesničar i bivši političar, 19. veljače 2016. u izjavi za Deutsche Welle

Ne vide četnički ekstremizam

Pa kako to da nas naš veliki antifašist Milorad Pupovac na crti svoje prekaljene istinoljubivosti nije nikad jednog slova o tome izvijestio? Kako to da njegove Novosti što bdiju neprekinutom antifašističkom budnošću nad ovom suspektnom i slučajnom državom nikada i nigdje nisu primijetili kako je ‘iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma sve više zamijećeno među mlađom populacijom’?

Tihomir Dujmović, novinar i publicist, 1. srpnja 2016. u Slobodnoj Dalmaciji

Vrijeđaju većinu

Dajemo novce kako bi se vrijeđali Hrvati, to sve ide iz proračunskog novca. Govorimo o deset posto novca koji se daju tjedniku u kojem se vrijeđa većinski narod i ne promišlja tolerancija.

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, 13. veljače 2017. na konferenciji za medije ispred Hrvatskog Sabora

Trebao sam mu razbiti mobitel

Znao sam samo da je riječ o nekom provokatoru, ali o kome konkretno, saznao sam od vas. Sada kada znam da je riječ o suradniku Pupovčevih Novosti, žao mi je što sam poslušao djevojku i pustio ga da na miru ode… Žao mi je što mu nisam razbio mobitel. Ubuduće nećemo dopuštati da ovakvi idioti svojim provociranjem uništavaju dostojanstvenu komemoraciju.

Velimir Bujanec, voditelj Bujice, 19. svibnja 2017. u izjavi za portal Direktno.hr povodom reportaže Hrvoje Šimičevića s Bleiburga

Karneval od lista

Pupovčeve Novosti ponekad pogledam na internetu, često sam predmet vrijeđanja tih ljudi, ali žalosno je da u Hrvatskoj uopće izlazi takav karnevalski list jedne manjine! Žalosno je da karneval plaća država, karneval bi morali sami za sebe organizirati i platiti.

Slobodan Prosperov Novak, povjesničar književnosti, 1. lipnja 2017. u Bujici

Vode asimetrični rat

Požari su dio asimetričnog ratovanja protiv Hrvatske, a taj rat je objavljen na naslovnici tjednika Novosti riječima: ‘Lijepa naša lijepo gori’. Nisu oni mislili na događaje iz ‘95. godine, odnosno, na požare nakon Oluje. Mislili su baš na ove buktinje, kojih ima toliko da ih nitko ne stigne ni izbrojati. Meni, pak, ne mogu oprostiti što sam pobjegao iz ratne škole u Beogradu KOS-ovcima ispred nosa i što sam sudjelovao u planiranju pobjedničkih vojnih operacija Hrvatske vojske.

Davor Domazet Lošo, umirovljeni admiral Hrvatske vojske, 22. kolovoza 2017. u izjavi za portal Dnevno.hr

Premijeru, ukinite ih

S obzirom na najnovije objave Novosti, slobodna sam Vam ponoviti zahtjev da kao predsjednik Vlade poduzmete potrebne korake kako bi se osiguralo poštivanje kriterija Javnog poziva iz 2016. te da se sukladno istom kriteriju, zdravom razumu i Vašoj osobnoj i društvenoj odgovornosti, Novostima oduzmu proračunska sredstva, obustavi financiranje i ukine pravo na prijavu na Javni poziv Savjeta za nacionalne manjine na rok od 3 godine.

Željka Markić, predsjednica U ime obitelji, 25. kolovoza 2017. u pismu premijeru Andreju Plenkoviću

Oni žare i pale

Pali se Hrvatska usred turističke sezone. Ne bi li zato DORH trebao imati posla? Oni žare i pale preko medija, oni potiču da lijepa naša lijepo gori. U svakoj demokratskoj državi za ovo bi bili progonjeni, a oni koji nisu državljani bili bi protjerani iz te države.

Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a, 2. rujna 2017. na prosvjedu ispred SNV-a trenutak prije nego što će zapaliti primjerak Novosti

Imaju ih pravo spaliti

Ako je netko kupio te novine, ima ih pravo i spaliti, samo da pazi da se ne zapali nešto (…) Novosti toliko šire govor mržnje da se u normalnoj državi to ne bi uopće financiralo… U normalnim, demokratskim državama, u Kanadi, to se radilo, palile su se novine.

Ruža Tomašić, europarlamentarka, 13. rujna 2017. u intervjuu za N1

Prave spiskove neprijatelja

Taj isti Milorad Pupovac kroz srpske Novosti, u svom biltenu, otvorenom mrzitelju Hrvatske, navodi mene i druge predstavnike hrvatskih branitelja i neke druge obične ljude. On tako pravi spiskove neprijatelja srpstva po određenim svojim kriterijima i kao takav po cijelom svijetu prikazuje ugroženost svoje manjine koja ničim nije ugrožena, a ona je ugrožena jedino time što ih upravo on zastupa.

Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a, u intervju portalu Kamenjar 16. lipnja 2018

Vrše medijsku egzekuciju

Viktor Ivančić, kolumnist tjednika Novosti čije izdavanje financira naša država, izvršio je medijsku egzekuciju predsjednice Republike Hrvatske. Takvim govorom mržnje da čitatelj može samo zaključiti da mu je pištolj bio pri ruci – autor bi to učinio gotovo doslovce, a ne ovako metaforički. Naravno, povod je Svjetsko nogometno prvenstvo u kojem hrvatska reprezentacija briljira i dominira, a predsjednica vatreno navija.

Hloverka Novak Srzić, bivša novinarka i aktualna direktorica Turističke zajednice Makarske, 13. srpnja 2018. na portalu Dnevno.hr

To je opskurni tjednik

Čitajući taj politički tjednik stječe se dojam kako je današnja Hrvatska kolijevka i živo vrelo fašizma, a kao prema nekom novom Arhimedovom zakonu, količina optužbi za fašizam koja izlazi iz Novosti proporcionalna je novcu kojeg ista ta fašistička zajednica mazohistički daje za taj opskurni tjednik.

Nino Raspudić, kolumnist, 10. kolovoza 2018. u Večernjem listu

Veličaju Jugoslaviju

Kriv sam što nisam bio u koaliciji s Pupovcem i pročetničkim SDSS-om!? Kriv sam što Pupovčeve velikosrpske Novosti na posljednjoj naslovnici veličaju Jugoslaviju? Kriv sam što su te novine financirane novcem hrvatskih poreznih obveznika?

Tomislav Karamarko, bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, 30. studenog 2018. na Facebooku

Šire govor mržnje

Upravo jučer je na naslovnici tjednika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, a financira država, a samim tim i gospodin Pupovac koji je dio vladajuće većine, izašla je slika pokojnog predsjednika Tuđmana s otkinutom partizanskom glavom u naručju. Pozivam gospodina Pupovca da se očituje po pitanju iznimno jasnog govora mržnje na naslovnicama tjednika Novosti, jer je nedopustiv govor mržnje koji širi njegov časopis.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, 11. siječnja 2019. na konferenciji za medije

Kao da su vanzemaljci

Je li dosta da nam štetu rade Pupovčeve Novosti? Kao da su vanzemaljci, planina nepremostiva, a ne skupina jada i nesretnika.

Anto Đapić, predsjednik stranke Desno, 19. siječnja 2019. na konferenciji za medije

Rugaju se svima

Recimo, imate srpske Novosti koje izdaje SNV koje protiv mene diže optužnicu, a koje iz tjedna u tjedan se ruga vrijednostima države Hrvatske, ruga se ustavnim vrijednostima države Hrvatske, ruga se Domovinskom ratu, ruga se hrvatskim vojnicima, ruga se hrvatskoj himni, ruga se hrvatskoj vladi, ruga se Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, pa ruga se i vama dragi kolega državni odvjetniče jer vi u ovom slučaju predstavljate tu državu Hrvatsku!

Marko Jurič, novinar i jedan od osnivača Projekta Velebit, 22. siječnja 2019. u iskazu Državnom odvjetništvu

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više