>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Novosti

Hiljadu Novosti: Lora Vidović, Mate Kapović, Furio Radin i Veljko Kajtazi

Lora Vidović: ‘Novosti uspijevaju biti informativni medij namijenjen svim građanima i iz te činjenice crpe svoj utjecaj u vezi svih pitanja kojima se bave. Iz građanske perspektive ta mi je činjenica posebno važna’

Lora Vidović: Ozbiljan, oštar i kritički medij

Novosti ozbiljno, oštro i kritično propituju našu društvenu zbilju i teme vezane za ljudska prava, pogotovo što se tiče položaja srpske nacionalne manjine. Neke od tih tema su sigurno teške, ali moramo ih propitivati ako istinski želimo demokratsko društvo. Novosti uspijevaju biti informativni medij namijenjen svim građanima i iz te činjenice crpe svoj utjecaj u vezi svih pitanja kojima se bave. Iz građanske perspektive ta mi je činjenica posebno važna, jer demonstrira da manjine uspijevaju promicati ljudska prava i slobode te njihovu zaštitu.

Mate Kapović: Stožerni medij ljevice

Novosti su vrlo zanimljiv fenomen na našoj medijskoj sceni. Iako bi se trebalo raditi o novinama srpske manjine u Hrvatskoj, što one dijelom i jesu, Novosti su miljama daleko od npr. uglavnom dosadnog prigodničarsko-folklornog manjinskog programa na, recimo, HRT-u. To što su novine srpske nacionalne manjine ne znači da su pritom i nacionalističke - upravo suprotno. Novosti su, možda pomalo i neočekivano, ‘stožerni’ medij ljevice u Hrvatskoj, što je i razlog što su trn u oku desnice. Novosti izlaze u vrlo specifičnoj situaciji, u kojoj im izdavač i politički sponzor redovno koalira s HDZ-om, ali Novosti istovremeno imaju potpuno neovisan politički smjer i kritiziraju praktički sve bez zadrške (iako je Milorad Pupovac, kao politički pokrovitelj Novostî, svojevremeno zbog pisanja Novostî imao problemâ s bivšim predsjednikom). Osim izrazito jake kolumnistike, kvalitetnih političkih komentara i čitave perjanice autorâ iz bivšeg Ferala, Novosti su i jak istraživački medij te su zaslužne za otkrivanje više afera na državnoj razini. Ideološki možda i najvažnije, Novosti su primjer toga kako medij, da bi bio slobodan i kvalitetan, mora biti javno financiran (a ne u vlasništvu privatnog kapitala), ali urednički istovremeno neovisan o političkim strukturama.

Furio Radin: Autonomija pod svaku cijenu

Uloga tjednika Novosti je da se bavi svim društvenim i političkim problemima u Hrvatskoj i šire, prvenstveno u regiji bivše Jugoslavije. Posebno, uloga i značaj Novosti proizlazi iz bavljenja problematikama ljudskih prava ranjivih skupina, počevši od Srba i drugih nacionalnih manjina. Novosti mi daju drugačiji pogled na hrvatsku i regionalnu političku stvarnost i informiraju me o aktivnostima srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Moj jedini savjet redakciji Novosti jeste autonomija pod svaku cijenu.

Veljko Kajtazi: Novosti doprinose boljitku svih manjina

Novosti, poput romskog Phralipena i drugih manjinskih tiskovina, prije svega čine platformu za očuvanje tradicije i kulture manjina, ali i alat za plasiranje nama važnih vijesti u javni prostor koje drugi ne žele tamo ili jednostavno većini nisu atraktivne iz bilo kojeg razloga.

Novosti su primjer kvalitetne manjinske tiskovine koja na često provokativan način pokušava istaknuti važne teme za koje inače ne bi bilo interesa. Odnosno, drugu stranu ili manjinsku perspektivu na važne teme. U tom smislu Novosti drugačijim mišljenjima daju upliv u javni prostor što je njihova najveća vrijednost. Kvaliteta je također vidljiva u odnosu na dominantne dnevne tiskovine pa, osim što pluraliziraju medijsku scenu, Novosti je i objektivno obogaćuju kvalitetnim novinarstvom što je u današnje vrijeme iznimka, a ne pravilo.

Ako uzmemo u obzir da govorimo o najugroženijoj nacionalnoj manjini u našem društvu, a i šire, ne mogu reći da je bilo dovoljno. Međutim, ne mogu reći da je romska manjina zanemarena. Naprotiv, redovno se pojavljuju napisi o Romima kao i o temama koje su važne i Romima. Dobro je bio popraćen Zakon o državljanstvu. Sveukupnost angažmana kakav predstavljaju Novosti sigurno doprinosi boljitku položaja svih manjinskih skupina u našem društvu, a može se reći da što više Novosti promoviraju slobodu izražavanja i kritičkog izvještavanja i transparentnosti tim više doprinosimo cijelom društvu i razini prakticiranja demokracije u našem društvu. Nastavite obrazovati i informirati u moru dezinformacija i manipulacija uz najbolje želje za još toliko uspješnih brojeva!

1/1