Novosti

Politika

HINA u rezalištu

Smatramo da pripajanje HINA-e ne odgovara ni HRT-u jer bi onda oni trebali osigurati financiranje Agencije i naših djelatnika, pogotovo što i oni najavljuju restrukturiranje u svojoj kući, navodi Nenad Bach, predsjednik Radničkog vijeća HINA-e

G60ao9nk4brk6obp9uy2e2xp0fq

HRT (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Sudbina Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) u rukama je Vlade: Povjerenstvo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba izvršnoj je vlasti poslalo prijedlog da HINA-u pripoji HRT-u. No zaposlenici te agencije ovakav rasplet smatraju napadom na svoju financijsku i uređivačku samostalnost, s lošim posljedicama po cijelu hrvatsku medijsku i javnu scenu.

Povjerenstvo je inače sastavljeno od 13 članova koji se mahom bave javnim financijama, a na čelu mu je ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović. U svojoj manjkavoj analizi prijedloga, koji uključuje i netočne informacije vezane uz HINA-u, vodi se neoliberalnom doktrinom, koju inače promiče Ekonomski institut. Prijedlog je očito usmjeren isključivo na uštede u proračunu, odnosno smanjenje javnog deficita, kako to nanovo od Vlade traže birokrati iz Bruxellesa.

Nenad Bach, predsjednik Radničkog vijeća HINA-e, kaže da je riječ o oko 16,6 milijuna kuna koje HINA dobiva ne iz proračuna, već iz pretplate na sve svoje usluge koje im plaćaju država i njezin glomazni aparat.

- Smatramo da pripajanje HINA-e ne odgovara ni HRT-u jer bi onda oni trebali osigurati financiranje Agencije i naših djelatnika, pogotovo što i oni najavljuju restrukturiranje u svojoj kući - navodi Bach.

Što se tiče paušalne analize Povjerenstva, ono u prijedlogu Vladi navodi da HINA nije obveznik PDV-a, što je netočno. Spominju, naravno, i outsourcing obrade fotografija, 35 rukovoditelja i još koječega.

- Imamo razmjenu fotografija sa svjetskim agencijama, maksimalno deset rukovoditelja, lani smo izvršili restrukturiranje smanjivši broj zaposlenih s više od 150 na 124 novinara i drugih djelatnika i gotovo potpuno anulirali gubitke. Stoga očekujemo da Vlada odustane od bilo kakve ideje pripajanja jer to je obična improvizacija. Dođe li do restrukturiranja na HRT-u, opet će biti otpuštanja, a sigurno bi na udaru opet bili zaposlenici HINA-e - kaže Bach.

Dodajmo da bi žrtvovanjem HINA-e mnogi mediji i drugi korisnici izgubili glavni izvor vijesti, a i opstanak mnogih internetskih portala bio bi doveden u pitanje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više