Novosti

Kronika

Hladna voda, vruće srce

Hrišćanski praznik Bogojavljenje proslavljen tradicionalnim ritualima: Najstariji plivač u Trpinji bio je 78-godišnji Marko Vasiljević koji je zaplivao sa unucima

Iako se tradicionalno plivanje na Bogojavljenje održava na rekama, u Trpinji se plivači već četvrtu godinu okupljaju na veštačkom jezeru koje se nalazi na prostoru izletišta ‘Panjik’. Ove godine je bilo 49 učesnika, a pobednik je Milan Penić iz Silaša koji je najbrže preplivao ledenu deonicu dugu tridesetak metara i osvojio Časni krst.

- Plivam zbog naših pravoslavnih običaja. Ovo mi je treći, a prva pobeda. Prijaviću se i sledeće godine - kaže ovaj 23-godišnjak. Bogojavljensko plivanje u Trpinji pokrenuli su mladići Uroš Narančić i Ljuban Vujanac, obojica osvajači Časnog krsta pre nekoliko godina u Dalju.

- Plivali smo po četiri puta u Sremskoj Mitrovici i Dalju, a već četiri godine organizujemo plivanje kod nas. Ove godine nas je bilo dosta u organizaciji i želim da zahvalim svima koji su pomogli, a posebno našoj Opštini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na čelu s našim parohom - rekao je Uroš.

Bogojavljensko plivanje u Trpinji, jedino je na istoku Hrvatske, a osim velikog broja plivača okupilo je više od tri stotine posetilaca koji su znatiželjno iščekivali početak takmičenja. Najviše plivača bilo je iz Trpinje, a zatim iz Bobote, Borova, Silaša, Negoslavaca, Bršadina, Vere, Čakovaca, Vukovara i Borova naselja. Najstariji među njima bio je 78-godišnji Marko Vasiljević iz Trpinje koji je zaplivao sa svojim unucima.

- Pratim tradiciju i zato sam se pridružio omladini. Puno sam puta propadao kroz led u hladnu vodu, a ovo je drugi put da se takmičim. Nije bilo hladno, pre plivanja sam se malo pokvasio i to je to. Mogao bih opet zaplivati - kaže deda Marko.

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg održana je sveta liturgija. Trpinjski paroh, jerej Marko Šukunda podseća da se na Bogojavljenje, dan kada se Isus Hristos krstio u reci Jordanu, vernici međusobno pozdravljaju radosnim pozdravom ‘Bog se javi! Zaista se javi!’, a u hramovima se posle liturgije obavlja veliko vodoosvećenje kao simbolika reke, krštenja i vode.

- Zbog toga imamo i bogojavljensko plivanje koje je postalo tradicija u našem narodu i predstavlja simbol ulaska u reku, zdravlja i vere - objašnjava paroh. Opština Trpinja je kao pokrovitelj događaja za sve učesnike i posetioce pripremila tople napitke.

Bogojavljenje je proslavljeno također širom Korduna i u Karlovcu. U Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop gornjokarlovački Gerasim. Poslije molitve uslijedio je čin osvećenja vode koja je potom razdijeljena narodu. Na kraju sabranja, episkop Gerasim je govorio o značaju krštenja Hristosa i svim prisutnim vjernicima čestitao praznik.

U selu Malići održano je u tradicionalno bogojavljensko plivanje za časni krst u rijeci Korani. Temperatura zraka je bila nula celzijevih stepeni, dok je voda imala tek koji stepen više. Takmičilo se petero plivača, a pobijedio je ugostitelj iz Zagreba Marko Stojkanović. Također su nastupili Igor Matijević, Milan Ogrizović, Zoran Kotur i Slobodan Malić, koji nam je rekao da zbog hladnoće nije bilo lako izdržati. U obližnjem restoranu su pripremljeni kuhano vino i rakija te pečene kobasice za plivače i gledaoce, kojih je bilo najviše otkako je obnovljena ova tradicija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više