Novosti

Kronika

Junaci ledenog jezera

Nakon rezanja leda motornom pilom, plivali za Bogojavljenje: 33 ludo hrabra mladića preplivala su 33 metra u potrazi za drvenim krstom. Prvi je stigao Jovan Aleksić iz Trpinje

I1jwmhm30bn2pq7notbn8lqpnks

Najbrži među najhrabrijima - Jovan Aleksić

Ni led koji je okovao jezero izletišta ‘Panjik’, ni temperatura od sedam stepeni u minusu, nisu sprečili grupu mladića u Trpinji da i ove godine organizuju plivanje povodom Bogojavljenja.

Učesnici su ujutro prisustvovali liturgiji u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a zatim se uputili na jezero Ekološkog udruženja Panjik gde se okupilo oko 300 znatiželjnih meštana. Nakon što je trpinjski paroh protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović osveštao vodu i sve učesnike pozdravio sa ‘Bog se javi – Vaistinu se javi’, za časni krst su zaplivala 33 momka. Najbrojniji su bili Trpinjci, potom Bršadinci, a nekoliko plivača bilo je iz Borova i Borova naselja. Časni krst koji je od drveta izradio trpinjski stolar Predrag Tovilović osvojio je njegov sumeštanin Jovan Aleksić, najbrže preplivavši deonicu jezera dugu 33 metra.

- Osećaj je izvanredan. Nisam se posebno pripremao, niti sam očekivao pobedu. Prošle godine nisam učestvovao zbog bolesti, a inače plivam tri godine. Motivišu me vera, običaj i želja da nastavimo tradiciju - kaže ovaj 21-godišnjak.

Plivanje povodom Bogojavljenja u Trpinji se održava drugu godinu. Na čelu trpinjske omladine koja je pokrenula ovaj događaj je Uroš Narandžić, koji nam je otkrio da su proteklih dana motornim pilama morali rezati led na jezeru, debeo i do 30 centimetara.

- Namučili smo se, nije jednostavno stajati na ledu i rezati ga, bilo je i opasno, ali smo uspeli da oslobodimo jezero od leda. Ovo su pravi junaci. Da se razumemo, treba ući u hladnu vodu i zaplivati. Plivaćemo i narednih godina - poručuje Uroš.

Mladići iz Trpinje su ranije plivali u Sremskoj Mitrovici i Apatinu, a do pretprošle godine i u Dalju, gde su takođe bili najbrojniji. Budući da u Dalju više nema plivanja za časni krst odlučili su da ovaj događaj organizuju u Trpinji, a u svemu ih je podržala i Opština Trpinja.

- Ovo je jedan divan verski događaj i običaj koji podržavamo i trudićemo se da se i ubuduće održava - rekao je načelnik Miroslav Palić.

Među mnogobrojnim posetiocima bio je i Mihajlo Zečević iz Klise, koji je na poseban način pružio podršku. Nisu to bili stihovi, po čemu je Zečević kao pesnik poznat u lokalnoj sredini, već nešto daleko zahtevnije.

- Peške sam došao iz Klise. Kad oni mogu da plivaju u hladnoj vodi mogu i ja pešačiti. Više poznanika se zaustavilo da me poveze automobilom, ali sam odbio. Kažu da od Klise do Trpinje ima 10 kilometara, ali nisam odustao. Oduševljen sam junaštvom ovih mladića - rekao nam je 66-godišnji Zečević koji će dogodine o tom junaštvu sasvim sigurno spevati i neku pesmu, ako već nije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više