Novosti

Kronika

2.700 км зa Дунaв

Aндрeaс Фaт, хeмичaр с нeмaчкoг унивeрзитeтa у Фуртвaнгeну, пoкрeнуo je кaмпaњу o eдукaциjи oчувaњa oкoлишa и прирoдe oд смeћa и плaстикe. Toкoм три мeсeцa пливaт ћe Дунaвoм крoз дeсeт држaвa, дo сaмoг улaзa у Црнo мoрe

Large projekt

Andreas Fat (drugi sleva) s domaćinima

Andreas Fat, hemičar s nemačkog univerziteta u Furtvangenu, pokrenuo je ove godine sa svojim timom kampanju o edukaciji očuvanja okoliša i prirode od smeća i plastike. Uputio se u pothvat u kojem će tokom tri meseca plivati Dunavom kroz deset država, do samog ulaza u Crno more, putem kojim ide plastika kao i svo ostalo smeće koje se baca u reku te se raznosi i po šumama.

U tom pothvatu on namerava da prepliva 2.700 kilometara rekom Dunav koja je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija reka u Europi, te najduža reka u Europskoj uniji. Koliko je jedna od najpoznatijih i opevanih reka zagađena, najbolje govori podatak da kroz Dunav svakodnevno u moru završi preko četiri tona plastike. Neke zemlje kroz koje Dunav protiče, nemaju ni efikasni sistem reciklaža boca ni razumne načine sprečavanja stvaranja otpada zbog čega se plastične boce, kese i mikroplastika mogu naći duž obala i na rečnom dnu. Ovaj 57-godišnji predavač svakodnevno će uzimati uzorke vode iz Dunava, a na njegovo plivačko odelo biće pričvršćen i pasivni skupljač koji će detektovati strane materije u vodi.

Na veb stranici projekta prikazivaće rezultate brzih testova uzoraka. Na ovom će poduhvatu uz 57-godišnjaka biti tim koji će održavati radionice, predavanja i akcije čišćenja reke. Plivajući lepim plavim Dunavom Fat je 18. maja doplivao u baranjsku Batinu gde je u druženju s predstavnicima nekoliko udruženja, decom iz škole, stanovnicima Batine i predstavnicima medija izneo podatke sakupljene tokom ovog dela trajanja projekta. Tom prilikom je izneo podatak da rekom Dunav dnevno u proseku protiče neverovatnih 4,2 tone plastičnog otpada, i da tim tempom budućnost nije ni malo ružičasta ukoliko se nešto ne promeni i to radikalno. Predstavnici udruženja koji su u Batini dočekali Fata i njegov tim kažu da u septembru pripremaju akciju čišćenja obale i priobalja Dunava.

Fath je sa svojim timom napustio Batinu i Baranju i krenuo dalje. Fathu ovo inače nije prvi put da kombinuje nauku i ekstremne sportove jer je još 2014. preplivao na hiljade kilometara Rajne kako bi skrenuo pažnju na kvalitet vode.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više