Novosti

Kronika

Дунaв нaс спaja

Сaстaнaк мaњинaцa Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje (ВСЖ) и Сaвeтa нaциoнaлних мaњинa у Рeпублици Србиjи: Свe нaциoнaлнe мaњинe у Хрвaтскoj и Србиjи мoрajу сaрaђивaти у зajeдничким кaндидaтурaмa прeмa прojeктимa

71vqpk78qa4m2ntlyu23itj207b

Učesnici sastanka u Vukovaru

Predstavnici Veća nacionalnih manjina s područja Vukovarsko-sremske županije (VSŽ) i Saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji sastali su se u Vukovaru kako bi razgovarali o mogućoj saradnji u pripremi i provođenju EU projekata usmerenih na delovanje nacionalnih manjina. Sastanak su inicirali zamenik župana VSŽ iz srpske zajednice Đorđe Ćurčić te koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ na čijem je čelu Svetislav Mikerević.

- Ideja je da se zajedničkim projektima prekogranične saradnje koje finansira EU pokuša doći do dodatnih sredstava koja će organizacijama nacionalnih manjina pomoći da unaprede svoj rad. Tu postoje velike mogućnosti i očekujemo da će u ovoj finansijskoj perspektivi manjine imati prioritet. Naravno, tu su ujedno mogućnosti kandidovanja projekata na nacionalne konkurse u obe države. Želimo postići da nacionalne manjine ne budu samo ukras u dvema državama nego da sopstvenim snagama iskoriste ono što im je na raspolaganju, naravno uz podršku izvršne vlasti - istakao je Ćurčić.

Mikerević je dodao da su do sada određene kontakte uspostavile samo srpska i hrvatska nacionalna manjina, što treba proširiti na druge manjine. Inicijativu su pozdravili vukovarsko-sremski župan Božo Galić i predsednik Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, a sastanku je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

Poslanica u Narodnoj skupštini Srbije Olena Papuga, ujedno članica Odbora za ljudska i manjinska prava i članica Nacionalnog saveta Rusina, ocenila je veoma važnom saradnju sa manjinskim zajednicama u Hrvatskoj koja je članica EU, što stvara mogućnosti za projekte koji se mogu finansirati evropskim novcem. Predstavnici Razvojne agencije VSŽ prezentovali su projektni predlog ‘Dunav nas spaja’ kojim bi se ojačalo institucionalno povezivanje nacionalnih manjina s prekograničnog područja kroz multikulturalnu i multietničku kulturnu razmenu i obogaćivanje turističke ponude u obe države.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više