Novosti

Kronika

Neustrašivi profesor

Nemački profesor Andreas Fath, nakon 57 dana i 2.674 preplivanih kilometara, završio je blizu mesta Sulina u Rumuniji svoj veliki pothvat u koji se uputio iz ekoloških razloga, a čime je završen projekt "Čisti Dunav"

Large nijemac

Andreas Fath (s belom kapom) i deo njegovog tima na kraju putovanja

Nakon 57 dana i 2.674 preplivanih kilometara, Andreas Fath stigao je 17. juna u poslepodnevnim satima blizu mesta Sulina u Rumuniji. Tamo je ušće jednog od rukavaca gde Dunav ulazi u Crno more, čime je završen projekt "Čisti Dunav". Ovaj 57-godišnji profesor hemije na Sveučilištu primenjenih nauka u Furtvangenu u Nemačkoj, pokrenuo je ove godine sa svojim timom kampanju o edukaciji očuvanja okoliša i prirode od smeća i plastike.

Uputivši se iz nemačkog grada Ulm u pothvat, koji je simbolično započeo 22. aprila na Dan planete Zemlje, Fath je želeo steći predodžbu o razlikama u kvaliteti vode u daljnjem toku Dunava i dati odgovore na pitanja poput šta još pluta Dunavom a ne pripada tamo, i koliko je voda Dunava čista na različitim mestima.

Na temelju svojih dosadašnjih saznanja o mikroplastici Fath je objavio brojne članke u naučnim časopisima i udžbenicima u kojima je napisao da kroz Dunav svakodnevno u moru završi čak četiri tona plastike. Plastične boce i vrećice te posebno alarmantna mikroplastika nalaze se uz obale i na dnu korita, a zabrinjavajuće je što mikroplastika ne vidi golim okom, kao i mnogi drugi faktori ozbiljnog onečišćenja. Posebno je zabrinjavajuće što je više plastičnih čestica nego ličinki riba raspršenih po vodi.

Zbog činjenice da neke podunavske zemlje nemaju efikasne sustave recikliranja boca niti dobre strategije za prevenciju otpada, na mnogim mestima kupanje je nepoželjno, jer je voda zagađena do tolike mere da je opasna po zdravlje. Time je ljudima oduzeta mogućnost da dožive reku u njenom punom sjaju dok istovremeno reputacija dunavskog pejzaža neizmerno strada.

Iako je Andreas Fath plivao sam, dolazak do ušća jednog od rukavaca gde Dunav ulazi u Crno more bio je timska igra, s pratećim brodom MS Marbah koji je opremljen s laboratorijom i smeštajem. Ovaj pothvat nije bio sportski izazov na kojem je bio bitan rezultat već namera da se skrene pažnja na obrazovanje i nauku o okolišu pa su tokom plivanja kroz deset država Fath i njegov tim održavali radionice o onečišćenju vode i obale. Jedna od takvih radionica održana je i u baranjskom mestu Batina u koje je Fath doplivao 18. maja gde su ga dočekali predstavnici nekoliko udruženja, deca iz škole, stanovnici i predstavnici medija.

Domaćini su obećali da u septembru pripremaju akciju čišćenja obale i priobalja Dunava. Dunavskom plivaču i profesoru plivanja ovo nije prvi takav pothvat jer je još 2014. godine preplivao celu reku Rajnu, a 2017. godine reku Tenesi u SAD-u čime je želeo potaknuti pažnju na dragocenost vode kao resursa. Na kraju spomenimo da je Fath, prema onome što su objavili mediji, vrlo uzbuđen zbog sledećih nekoliko nedjelja u kojima će se posvetiti proceni uzoraka vode. Za nadati se je da je opevani Dunav, koji je nakon Volge druga najduža i druga vodom najbogatija reka u Europi te najduža reka u Europskoj uniji, još uvek lep a ne naša glavna kanalizaciona cev.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više