Novosti

Kronika

Нaтпливaлa 52 мoмкa

Tрaдициoнaлнo пливaњe пoвoдoм Бoгojaвљeњa, oвe гoдинe je у Tрпињи oкупилo пeдeсeт и трoje пливaчa. Чaсни крст у пливaњу у лeдeнoм jeзeрцу oсвojилa je 25-гoдишњa Снeжaнa Биjeлић из Вукoвaрa

Uf4kih5o5p7dkuyw4s8b07g77pz

Smrznutija od prezimenjaka Sneška – Snežana Bijelić

Tradicionalno plivanje povodom Bogojavljenja, ove godine je u Trpinji okupilo pedeset i troje plivača što je rekordan broj do sada. Jedina devojka među njima, 25-godišnja Snežana Bijelić iz Vukovara, osvojila je Časni krst.

- Već nekoliko godina imam želju da plivam, a ove godine sam uspela da skupim hrabrosti uz pomoć svojih prijatelja. Kad sam videla sve te ljude koji imaju tako snažnu želju i volju da uđu u hadnu vodu i ja sam dobila snagu da im se pridružim. To je predivan osećaj. Ta ljubav i vera koja kruži na ovom mestu na današnji dan je nešto neopisivo i isplati se probati. Radim kao trener plivanja, ali nikad nisam plivala u ovakvim uslovima, na tako niskoj temperaturi, u hladnoj vodi. Ovo mi je prvi put i preponosna sam - kaže Snežana.

Učesnici plivanja su prvo prisustvovali liturgiji i vodosvećenju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a zatim su se u litiji uputili do obližnjeg jezerca na izletištu Panjik. Od obale do Časnog krsta takmičare je delilo 33 metra, što simbolizuje broj godina ovozemaljskog života Isusa Hrista.

- Plivanje i osvećenje vode je drevni običaj, budući da se sam gospod Isus Hristos krstio na današnji dan, ušao u jordanske vode i na taj način i osvetio samu prirodu vode. Upravo u tom kontekstu i kod nas se rađaju različiti običaji, a plivanje je jedan od njih - objašnjava jerej Marko Šukunda, trpinjski paroh. Bogojavljensko plivanje u Trpinji pokrenuli su Uroš Narančić i Ljuban Vujanac s nekolicinom svojih prijatelja. Ranije su plivali u drugim sredinama, a onda su odlučili da taj pravoslavni običaj neguju u svom mestu.

- Ovo je peta godina kako plivamo kod nas. Četiri godine smo plivali u Dalju, a tri godine u Sremskoj Mitrovici. Osećaj je jeziv. Nije lagano, voda je jako hladna, mišići se grče, pluća se skupljaju, ali sve se to nekako, uz jaku veru, izdrži. Drago mi je da svake godine imamo sve više plivača, ali i posetilaca, posebno mladih. Ko god je došao da vidi plivanje ima želju ponovo da dođe, a oni koji se jednom odvaže da zaplivaju, žele to ponovo učiniti - kaže Uroš.

- Osećaj je super, malo je hladno, ali dobro je. Lakše je nego pre tri godine kada smo morali razbijati led na jezeru da bi mogli održati plivanje - dodaje Ljuban Vujanac. Najstariji među plivačima i ove godine je bio 80-godišnji Marko Vasiljević iz Trpinje.

- Sledim našu omladinu. Ovo mi je treći put da plivam. Nije strašno i svako bi trebao da proba - poručuje Vasiljević. Većina plivača bila je iz Trpinje, ali i iz Borova, Silaša, Borova Naselja, Vukovara, Bobote i Vere.

Jedan od većih pravoslavnih praznik obilježen je i ove godine na području Gornjokarlovačke eparhije. U Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u centru Karlovca, liturgiju je služio episkop gornjokarlovački Gerasim. Poslije pročitane molitve uslijedio je čin osvećenja vode koja je potom razdijeljena vjernicima.

I ove godine je na rijeci Korani u Malićima održano tradicionalno plivanje za Časni krst. Sudjelovalo je 12 plivača, a i ove je godine pobijedio lanjski pobjednik iz Zagreba, ugostitelj Marko Stojkanović. Plivačima nikako nije bilo lako, temperatura zraka je bila oko nule, a temperatura vode tek koji stepen više. Sudionicima treba odati veliko priznanje na samom sudjelovanju i plivanju u izuzetno hladnoj Korani.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više